Environmentally friendly house – Villa with mosaic facade

Environmentally friendly house - Vilnius

Lithuanian architecture studio Gyza designed this villa on the northern outskirts of Vilnius city.

The architect’s description: A birch stump surrounded by coniferous forest on the northern outskirts of the city of Vilnius, at the bank of the Neris River – this is how the area looked before the beginning of construction of the current residential house. The birch stump had to be removed, but its presence is commemorated in the artistic architectural concept of the building. The main task of the design was to retain the existing trees near the house and design environmentally friendly house so that even when you stay indoors, you will have the impression of living in a forest on the bank of the river.

Eco- friendly house - Villa with mosaic facade

The design was influenced by the trees, the river and quite steep natural terrain down the road at the entrance to the plot, to the land parcel free of trees on the riverside. The building site was chosen at the foot of the natural slope bare of trees, by embedding the major part of the house into the current relief and focusing the windows to the sunny side of the river.

Environmentally friendly house near Vilnius

After entering the building, you have access to the mezzanine overlooking the river and the forest, with the kitchen equipped with a dining area. The stairs lead down to the guest room with tall showcase to the forest and the river. From the guest room you will access the bedrooms recessed into the slope, with views ofthe surrounding nature. Deepening the majority of premises into the soil allowed to maximise the thermal insulation of the building via the walls and the roof.

Villa with mosaic facade - eco-friendly home

According to local climate, minimisation of heat loss mentioned above, along with geothermal heating and smart natural air supply systems, enabled the optimization of the operating costs of the building with large window area, which was inevitable in order to accomplish the basic design task. Exterior and interior finishes are made with natural materials – mainly concrete, wood, metal, choosing the gray tones of birch stump to replicate the colour motifs.

Architects: GYZA
Location: Vilnius County, Lithuania
Area: 226.0 sqm
Project Year: 2014
Photographs: Antanas Minkevičius, Žilvinas Vasiliauskas, Bonnevier

Eco-friendly house - Villa near Vilnius

Villa with mosaic facade by Gyza

Villa with mosaic facade - Vilnius

Eco- friendly house - Villa in Vilnius

Environmentally friendly home - Villa with mosaic facade

Environmentally friendly house - by Gyza

Environmentally friendly house - Villa  by Gyza

Environmentally friendly house

Environmentally friendly house - Villa with mosaic facade - project

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Office with a Perfect Combination of a Composite Material and Wood

This lovely and unique SLO Gen Table/Desk is made using HI-MACS*  which is the perfect material for building it, because it offers resistance, seamless...

Unconventional Office Space in the Heart of Tel Aviv / Roy David Architecture

Roy David Architecture was commissioned by hi-tech companies Apester and CoCyles to design a 500 sqm unconventional office space in the heart of Tel...

Baldrufa Townhouse: Interior Redesign for a Recently Built Townhouse

The purpose of this interior redesign for a recently built townhouse was to extract the maximum potential from the building characteristics, increasing both its functional capacity and the quality of its use.

Hadar Hus – Modern Rural Home on the Coast of Norway

Designed by Asante Architecture & Design, Hadar Hus is a small house on the coast of Norway, just next to the water, overlooking the neighboring...

Total Redesign of the Ground Floor of a Family Home

LLI Design have recently completed a total redesign of the ground floor of a newly built (c. 5 year old) detached house in Buckinghamshire,...

Taylor Street Apartment / Studio Collins Weir

Designed to house the clients extensive photography collection this space was conceived of as an interpretation of the inner workings of a camera. Studio Collins Weir worked with both architect and client to translate this vision into a warm, inviting interior reflective of the owners personality.