Esters Apartment in Berlin / Ester Bruzkus Architekten

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (1)

Ester Bruzkus Architekten’s design ideas found an ideal stage in the remodelling and renovation of Ester Bruzkus’s own apartment. A bright and extensive space was created offering Ester Bruzkus a place of both openness and retreat. The Esters apartment consists of a sunny, loft-style room with concrete floors and ceilings that extends through from one façade to the other. The architectural prelude to the apartment is the freestanding kitchen block with a large work surface of polished statuario marble, also used to clad the niche in the wall of cupboards behind.

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (10)

Connecting though, the dining and living area extends the full depth of the building. Here extensive built-in furniture hides all elements that could detract from the clarity. The 40cm deep and 180cm wide structural offsets in floor and ceiling heights on both sides of the building seem to create an intermediate zone between the internal and external space. The podium and the balcony on the street side of the apartment have a fine view towards the Berlin TV tower.

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (2)

Centrally located, the black bath-box can be accessed via two doors, either from the entrance zone or from the bedroom. Painted black on the outside, the wall towards the living room becomes a backdrop for pictures by Niki Elbe, the artist. Inside the box, the walls are clad in slabs of large-format statuario marble with a strong grain – complemented by a waxed and polished concrete floor. The antique-pink built-in cupboards create both generous storage space and an interesting colour contrast. Spatial tension is held in the shift in floor heights that reappears here in the bathroom where the shower is a couple of steps higher.

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (11)

The architects increased the depth of the existing change in floor height towards the courtyard side of the Esters apartment. The sleeping area is located here, walled with oiled, lightly structured oak cladding. A reading area with a small library supplements the quiet zone, which can be divided from the living area with a five-leaf folding wall. Inspiration for the project came from the traditional Japanese house where changes in room heights are used to differentiate public from private space.

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (5)

A convincing design was created here, demonstrating the material interaction of concrete, marble and timber in an exemplary way, and allowing Ester Bruzkus Architekten to present the essence of their work – also to their clients.

Project: Esters apartment
Interior Design: Ester Bruzkus Architekten
Team: Ester Bruzkus, Patrick Batek, Zlatan Kukic
Location: Berlin, Germany
Photographs: Jens Bösenberg

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (6)

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (7)

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (9)

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (3)

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (1)

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (2)

Esters Apartment in Berlin by Bruzkus Batek (8)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

House in Güemes, Santander / Zooco Estudio

The " House in Güemes " project includes a refurbishment of an existing building and the creation of new construction to complete the program of this particular house. The existing building is annexed to a larger building and separated from it by a large covered passageway.

Tucson Mountain Retreat in Sonoran Desert, Arizona

Architects: DUST Studio Project Name: Tucson Mountain Retreat Location: Sonoran Desert, Arizona, USA Photographs: Jeff Goldberg / Esto The Tucson Mountain Retreat shares over 900 feet of its...

Whiteline Apartment / Neumann Monson Architects

This residence, which occupies the top floor of a converted historic urban warehouse, balances the duality of the clients’ public and private lives through processional layout and spatial contrast. The design assigns bright, open social spaces to the perimeter and encloses private areas with dark tones and rich materiality.

A Los Angeles Residence Celebrating Art and Nature

Organic architecture experts Kristopher Conner and James Perry of Conner + Perry Architects were commissioned by a deeply-rooted Los Angeles couple to design a home that seamlessly fits their family and lifestyle