Apartment MM Grunewald – minimalist lighting concept

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (8)

Apartment MM Grunewald was designed by Berlin-based Bruzkus Batek Architekten.

Description by Bruzkus Batek: This Moscow-based couple’s second home is located on the ground floor of a classical villa in the Grunewald district of Berlin. As part of the new design Bruzkus Batek Architects first pared the spaces down to the essentials by stripping out all decorative surface elements such as stucco, friezes, trim and coffering —also since these were damaged or in pretty bad condition.

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (9)Clear gallery-style rooms are the result, whose character is accentuated by a minimalistic lighting concept from PSLAB. The furniture and fittings are positioned like exhibits in front of the sheer white walls. A pale grey concrete floor is combined with soaped ash and nero marquina marble in the kitchen island and the bathroom, as well as for the long bench in the living room. Between the kitchen and the entrance hall stands a “box” containing wardrobes, kitchen cupboards and a mirrored cloakroom.

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (2)The most dominant spatial element is the central and communicative kitchen block with integrated seating, for example, for breakfast on the go. The clarity of the design is underlined by hiding all ironmongery from sight and by avoiding the use of door handles. Even the fridge door opens simply via gentle pressure – and with the help of an integrated motor. A separating wall divides the kitchen from the dining and living zone with its large dining table and marble-clad fireplace.

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (3)Sleeping and bathroom zones flow one into the other – the bath is freestanding and the level-access shower is simply bounded by a chrome-framed glass wall. The custom-built corean washbasin is mounted on a glossy chrome stand. The walls and built-in cupboards are clad in ash or large format marble slabs. For more information visit Bruzkus Batek Architekten

Photos by Jens Bösenberg
Decoration Objects by komdo.co

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (4)

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (5)

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (6)

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (10)

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (11)

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (1)

Apartment MM Grunewald - minimalist lighting concept (7)

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

High Park Residence, Toronto by Batay-Csorba Architects

The design of the Pacific project is born from the homeowners’ values and traditions where the comforts of their past are now viscerally felt within their present-day lives.
Shoe Shop on Wheels for Coolway Freestyle 8

Coolway Foot Truck by CuldeSac Custom Retail

The Foot Truck by Coolway Freestyle allows us to talk about a new retail concept far away from the static models that exist nowadays. The customer-selling channels are becoming more and more virtual, and the foot truck reverses the ‘client goes to the shop’ dynamic to generate window displays that approach the client in highly specific environments
Mosman Park Residence by Humphrey Homes

Mosman Park Residence by Humphrey Homes

Cubic in form, the floating box structure adds an air of mystery and intrigue as it sits suspended in the street. Sheathed in the ancient Japanese method of shou sugi ban ...
Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

Teaberry is a master suite addition to a simple, single-story mid-century house on a wooded lot overlooking the northern San Francisco Bay. The owners dreamed of a serene, modern retreat immersed in the nature.
Small Beach House by Polly Harbison Design

Small Beach House by Polly Harbison Design

This simple beach house nestles into its exposed beachfront site, maintaining a small footprint in a wild native garden. An anchored ground floor supports a lightweight, durable timber box above. The living level opens up completely to the view and garden, allowing occupants to enjoy the site’s raw, untamed natural beauty.

More Articles Like This