Residential ArchitectureApartmentsNova York Apartment by FCstudio

Nova York Apartment by FCstudio

Nova York Apartment by FCstudio

Project: Nova York Apartment
Architects: FCstudio
Location: São Paulo, Brazil
Area: 178 m²
Year: 2020
Photo Credits: Pedro Kok

The Nova York Apartment´s project, located in the city of São Paulo – Brazil, is the result of a creative process that took into account important conditions. The family, consisting of a couple and two young daughters, before moving to this apartment, lived in the Netherlands for 8 years. Thus, constant references to Dutch culture and design permeated the composition process, so that the family would continue to identify with its own home. In addition, we considered the specific logistics of the four residents’ routine, categorizing the spaces according to the real needs of each one. Exclusive suites, one office and a playroom arose because of that.

Nova York Apartment by FCstudio

Nova York Apartment by FCstudio

The formal and chromatic composition brought together areas with the same use, generating four programmatic boxes, within the single space with double height ceiling. This concept can be seen in the schemes that follow this memorial. The first box consists of the entrance hall and access to the toilet. The ruby color highlights this space that works as a break between inside and outside the apartment.

dining area, FCstudio

floor plan

In front of the elevator, we exposed the couple’s collection of Dutch miniatures, so that right at the entrance, there is a connection with the family’s affective memory. The second box consists of the table that separates the kitchen from the living room, a large piece of furniture that received tensoflex as a lighting device that simulates the sunrise and sunset light, through the dimming of the LEDs. Through this warm and changeable light, we managed to change the atmosphere of the apartment’s integrated and single space.

kitchen, FCstudio

Nova York Apartment by FCstudio

The third box is the mezzanine that houses the office and the fourth box is the bookcase of the playroom. The materials follow the same color palette. The use of light wood tones was the artifice that brought us closer to the initial references.

Nova York Apartment by FCstudio

second floor

The furniture was brought from the Netherlands, with some pieces developed by FCstudio, which also designed the joinery. The design of the Nova York Apartment translated the family’s emotional desires into interior design, at the same time considering its necessary and particular functionality.

living room, FCstudio

Nova York Apartment by FCstudio

home office, FCstudio

bedroom, FCstudio

Industrial-Style Loft Renovated for a New York-Based Fashion Designer

Located in a former industrial space, the transformative interior renovation of this industrial style-loft includes a restrained design which incorporates unfinished rough materials and muted blocks of color into the existing open-plan apartment.

The Glade Residence / DLM Architects

The Glade residence is sunk into the topography of the site, within a clearing in the trees, hence the name 'The Glade'. A large basement utilises existing site excavation, with the ground floor enclosed in Guernsey granite sourced on site, with highlights or natural lime render at openings.

Areias do Seixo Charm Hotel by Arquimais Architecture

Areias do Seixo Charm Hotel is the realisation of the dream of the owners Marta and Gonçalo. They had a compelling desire to create...

Tel Aviv Duplex Apartment / Blatman Cohen Architecture & Design

The duplex apartment is located on the 13 and 14 floor of one of the high rise buildings at the old north part of Tel aviv. ‏The entrance level which is on the upper floor of the duplex consists of a living room, a kitchen and master bedroom with shower and toilet.

Slim Studio, London / MATA Architects

The Slim Studio is a unique response to a common urban condition; the densification of city centres. Now more than ever, space is at a premium. We have tried to make the best use possible through the concept of the continuous ‘living wall’ housing all essential components for living.

Related Articles