facebook

Island Residence – a vacation home by Peter Rose and Partners

Island Residence - a vacation home by Peter Ross and Partners (17)

The Island Residence is located on the island of Chappaquiddick, near Edgartown, Massachusetts. It is formed of four buildings: a 6,300 SF main residence, a 630 SF garage, storage shed SF 270, SF 130 and the boat house. Designed by Peter Rose and Partners, the house is located on a narrow strip of land and it has easy access to the Atlantic Ocean beach.

The main body of the building and of the landing pier are strategically positioned in order to optimize the experience provided by the environment and to reduce impact over it. The landing pier was intermingled among the pine forest without harming the trees. The house has remarkable views with openings towards east to enjoy sunrise and also to the west where the sunset over the ocean can be admired.

Island Residence - a vacation home by Peter Ross and Partners (20)

The locust trees from the west side of the house provide camouflage and protection from the afternoon sun. The architects’ intention was that the Island Residence to be as close as possible to the environment, to blend with it. In order to minimize the impact over the environment, the project has involved a series of sustainability strategies, that were aimed towards the conservation of the energy, waste reduction and also costs reduction of the construction and maintenance. The facade of the house is cladded in cedar and a large surface of it is formed of large sliding windows, that once opened provide natural ventilation, and allow the sea breeze to get inside. While the house has radiant heating through the stone floor, the southern view of the mansion allows natural light to flood the interior, maximizing the solar heat gain and reducing power consumption.

Island Residence - a vacation home by Peter Ross and Partners (21)

The green roofs, on which natural seaweed grows, provides isolation with a greater thermal performance and allows the rainwater management. A large collector, located on the roof, collects rainwater and an irrigation system harness it. Peter Rose and Partners has designed the Island Residence for an active and sophisticated young family, the project is intended to become a holiday home for those that while protecting the environment, will be able to fully benefit from the beauty and moments of peace and relaxation offered by this.

Project Team
Architect: Peter Rose + Partners
Landscape Architect: Michael Van Valkenburgh Associates
Structural Engineer: RSE Associates
MEP Engineer: ICOR Associates
Contractor: Rosbeck Builders Corp.
Photography: Matthew Snyder

Island Residence - a vacation home by Peter Ross and Partners (8)

Island Residence - a vacation home by Peter Ross and Partners (6)

Island Residence - a vacation home by Peter Ross and Partners (11)

IslandResidence - a vacation home by Peter Ross and Partners

IslandResidence - a vacation home by Peter Ross and Partners (9)

IslandResidence - a vacation home by Peter Ross and Partners (5)

IslandResidence - a vacation home by Peter Ross and Partners (12)

IslandResidence - a vacation home by Peter Ross and Partners (14)

IslandResidence - a vacation home by Peter Ross and Partners (16)

IslandResidence - a vacation home by Peter Ross and Partners (4) (Custom)

IslandResidence - a vacation home by Peter Ross and Partners (13)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Atrium House: Energy Efficient New Home by Klopf Architecture

San Francisco-based Klopf Architecture recently completed Modern Atrium House for a family of three. The house is located in Belmont, California. The owners, inspired by mid-century...

Modern Mexican Home Celebrates Indoor-Outdoor Lifestyle

The project composition was achieved through a modulation that links interior and exterior spaces through different entrances, surrounding every façade with garden or terrace. The public areas of this modern Mexican home have been designed in the back to take advantage of the broad views. Private areas were arranged in front to exploit and enjoy the sunlight.

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

The late 19th century apartment which remained untouched for more than six decades is a 150m² property composed of a spacious living room, an open kitchen, two bathrooms, a laundry room, a walk-in wardrobe, two bedrooms and an office space.

K.WAH ROYAL MANSION life Experience Center by GFD

Adjacent to Suzhou Canal which has inherited the cultural context of the South of the Yangtze River for thousands of years, the project features elegant and humanistic aesthetics

Charming 86 Sqm Apartment in Kiev Designed for a Cinema Fan

Boho Studio has completed this charming 86 sqm apartment interior for a young man who is a huge cinema, comics and media art fan. The main idea was to create spacious and welcoming living room.

White Street Loft by Kimberly Peck Architect

This large light-filled open loft in the Tribeca neighborhood of New York City was purchased by a growing family to make into their family home. The White Street Loft , previously a lighting showroom, had been converted for residential use ...