Lautaro House / Felipe Alarcón

Lautaro House

Lautaro House is a private house reformed and modernized by Chilean architect Felipe Alarcón. The house is located in Linares, Chile.

From the architect: Buildings not only convey their physical characteristics, but also symbolic values attributable to experiences and memories, including what we imagine and what we know. In the case of a house, the bond between the user and the building represents a relationship that gains in symbolic value with everyday use.

Lautaro House 1

This small house reform explores its user’s connection with the built environment, the meaningful link between materials and its attachment to memories. Therefore, preserving a certain state of affairs would become a disguised way of keeping hopes already dashed by reality, to the detriment of any possibility of improvement. Through architecture, the intention is to give the house a new order, allowing memory and its daily presence to express in a subtle, less concrete way.

Lautaro House 3

The project’s first step is clearance: the decision of establishing what remains and what is removed. This seeks to preserve the original structural matrix (double band) and, in turn, reusing certain materials that connect with preexistences as, for example, some wooden decorations or the old roof tiles as masonry for the façade. In addition, the slanting volume supported by the original structure together with a storage volume magnify the house’s interior void, providing fresh air and new light.

Lautaro House 4

A long window at the top of the volume allows indirect southern light sky to slide through the curved ceiling formed by the structure’s inverted trusses, integrating a previously missing element: the sky.

Architects: Felipe Alarcón
Project: Lautaro House
Location: Lautaro, Linares, Chile
Area: 104.0 m2
Project Year 2016
Photography: Pablo Casals Aguirre

Lautaro House 5

Lautaro House 6

Lautaro House 7

Lautaro House 2

Lautaro House 8

Lautaro House 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Compartmentalized Apartment Converted into a Completely Integrated Living Space

The biggest challenge was the conversion of a compartmentalized apartment into a completely integrated space, rethinking the way of living of two young brothers. The living room, TV room, dining room, kitchen, laundry, balcony and office have become part of a single space.

Victorian Brick Terraced House Renovated by Granit Architects

We got planning for a full width and side return extension, with full height steel doors adding an industrial style to this typical Victorian brick terraced house. The ground floor has been completely reconfigured, to create once large open plan kitchen, dining and living space.

Victorian Villa in Sydney – Renovation and Extension

Orama is a Victorian villa in Sydney, extended and renovated by Smart Design Studio. Description by Smart Design Studio: The transformation of ‘Orama’, a gracious Victorian...

Fletchers Mill House by Richard Williams Architects

Fletchers Mill House is a new residence and guest house located on a knoll overlooking a meadow that slopes gently down to the Thornton River. The compound formed by the two structures is the terminus of a long and level plateau flanked by woods, and of a new entry drive.