Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan

Architects: MARCANTE–TESTA
Project: Le Temps Retrouvé
Collaborators: Mattia Inno, Giulia La Delfa, Giada Mazzero
Location: Milan, Italy
Photography: Carola Ripamonti

The Le Temps Retrouvé project calls for the renovation of an apartment of about 150 m2 in the center of Milan, with windows facing an internal garden. The visual relationship with nature was the guiding motivation behind the choice of this place on the part of the client, a place with which to identify and establish a personal rapport.

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 1

These were the premises for the project by the architecture studio Marcante-Testa, seen as an investigation of the elements that in the design of the residential space are capable of suggesting pleasant recollections on a domestic, often extra-urban plane, probably drawn from family life: the home as a repository of the most intimate facets of people and their memory, the home as the extension of an outside in which to isolate oneself from the urban context and the world of work.

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 2

Nature bursts in, light, suggested, somewhat surreal, on the walls for the rooms, incorporating the treetops of the courtyard with designs of leaves.

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 3

Materials like wicker, Vienna straw and linen that form seats, accessorized dividers, wardrobe doors, the fake marble laminate of the kitchen table, the wicker headboards of the beds, join forces to stimulate memories of spaces, perhaps experienced in a “grandmother’s house,” reinterpreted here and rendered functional for contemporary needs.

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 4

A “light” project made of decoration and furnishings (vintage and custom) for a house to make on a tight schedule and a suitable budget for a rental, where the architectural structure of the building has not been altered, though its spatial perception has been improved.

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 5

The view of the spaces changes and varies depending on the chromatic contrasts on the walls, using resin for the floors that partially covers the wood to become a “carpet” to mark the position of the table and its chairs. The metal frames in the bedrooms, framing flowers and plants on paper, contribute to indicate places set aside for study and rest.

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 6

Instead of the ridiculously hypermodernity and phony super-technology of the home of the Arpel family in the film Mon Oncle by Jacques Tati, the project opts for the soft humanity of Monsieur Hulot: a house capable of safeguarding and visually conveying indispensable aspects of our character, such as humor, lightness, and the ability to never take ourselves too seriously, even when it comes to architectural design.

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 7

A home whose physical rooms help us to bring out the most authentic parts of our inner rooms, combining all the features suitable and useful in the present with an enhancing memory that should not be repudiated. A project in which Andrea Marcante and Adelaide Testa have managed to wed the present to a temps retrouvé.

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 8

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 9

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 10

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 11

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Ski Chalet in the Yellowstone Club – A Grounded Nest at 2700m

Designed by Locati Architects, Vikings View is a ski chalet located in the Yellowstone Club, Big Sky, Montana. Interior design scheme was conceived by the...

Honeycomb Apartment in Taipei / Two Books Space Design

Honeycomb Apartment was designed for a young family by designer Jeff Weng of Two Books Space Design. The apartment is located in Taipei, Taiwan.

Aigai Spa is an Urban Oasis in São Paulo

Aigai Spa is designed by São Paulo-based figueroa.arq. Description by figueroa.arq: This spa is designed to be an urban oasis, a place of gathering, tranquility and...

Modern Countryside House – Blending Your Project With Its Surroundings

Life in the city is something that everyone tries to escape. It is full of cars, noises and things that assault our senses. Most people born in a city or who have lived there for a long time quickly grow tired of the hustle and bustle.