Residential ArchitectureApartmentsAna Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

Ana Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

Ana Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

Project: Ana Apartment
Architects: Francesc Rifé Studio
Location: Madrid, Spain
Ground floor: 55m²
Terrace: 5,50m²
Year 2018
Photographer: David Zarzoso

In the central Madrid district of Malasaña we designed a small apartment of deep intimacy and warmth, which from the beginning sought to be a refuge from the hustle and bustle of the Spanish capital. Reacting to the unique conditions of the space, divided into two levels, the new design uses an old wrought iron spiral staircase to define the layout.

Ana Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

It is a house located on a third floor, and divided into two levels. On the upper floor the terrace functions as a natural light skylight towards the lower part. The latter is organized under a simple and orderly distribution of three territories: living room and dining room, open kitchen, bedroom and bathroom. All the areas are covered under a common denominator of pine wood, making reference to its previous life, and offering a constant harmony with the rest of materials. White is added to the project through walls and ceilings, as well as providing a new narrative to the staircase.

Ana Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

The kitchen, projected in the same light tones, opens up to the rest of the space almost unnoticed, functioning as a transitional piece of furniture, without noise or stridency. The strategic integration of all the containers and electrical appliances has just silenced it. The dining room, facing it, is dressed with a custom-designed table and bench in the same pine material. The rest of the living room features a B&B Italia sofa and a Vitsoe bookcase. The shutters facing the street filter natural light, in constant dialogue with the clarity of the stairwell. Decorative lighting is also used to achieve greater warmth of light in certain areas.

Ana Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

At the end of the Ana apartment is the bedroom delimited by a fully integrated sliding door. This makes it possible to connect it completely with the rest of the dwelling, as well as hiding or discovering the bookstore that plays the leading role in the access. A large headboard extends the pine wood language to the bathroom, covered with white Dolomite marble. A subtle gesture of materiality that adds value to this space of the house. Finally, the upper level where the staircase ends is defined by a micro-working space communicated with the terrace, with views of the roofs and the sky of Madrid. A garden in the party wall introduces the vegetation into the project, creating a bucolic contemplative stage.

Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

dining room, Francesc Rife Studio

Ana Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

bedroom, Francesc Rife Studio

Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

stairs, Francesc Rife Studio

Apartment in Madrid by Francesc Rife Studio

terrace, Francesc Rife Studio

The Balcony That Extends the Landscape in an Industrial Building

The Bradco Industrial Unit is located in the industrial area of Felgueiras, in the municipality of Castelo de Paiva.

8 Great Reasons To Invest In A Hot Tub For Your Home

If you think a hot tub is too big for your home, you'd better think again. Most hot tubs can fit into any standard backyard. All you need is to be a little creative.

Casa La Quimera in Chilean Patagonia / Carlos Torres Alcalde

Architects: Ruca Proyectos / Carlos Torres Alcalde Project: Casa La Quimera Location: Aysén Province, XI Región, Chile Area 114.0 sqm Photography: Ignacio Santa Maria Inspired by traditional Chilean architecture, Casa La...

Strawbale Getaway by Gettliffe Architecture: amazing vacation house with walls of straw

Designed in order to connect you with the environment, Strawbale Getaway from Creston, Colorado, is a welcoming retreat for family and friends. The owners...

Project Five, Retail and Office Space by Qarta Architektura

„History meets future,“ declares the fitting motto chosen for the project Five, located in Prague 5 – Smíchov. A tram depot building occupied the project site, but that could have been called a relic even when it was built.

Related Articles