Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture

- Advertisement -

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture

Architects: Klopf Architecture
Project: Mid-Mod Eichler Addition Remodel
Project Team: John Klopf and Angela Todorova
Landscape Architect: Outer Space
Contractor: Coast to Coast, Inc.
Structural Engineer: Brian Dotson Consulting Engineer
Energy Consultant: Energy Compliance Services
Location: San Mateo, California, United States
Square Footage: 2,285
Photography ©2017 Mariko Reed

Klopf Architecture, Outer Space Landscape Architects, and Coast to Coast Construction updated and expanded a classic Eichler home in the San Mateo Highlands. The young couple with two small children came to Klopf with a strong appreciation of Eichler homes; they are minimalists with a modernist’s eye who, along with their tasteful modernist art objects and furniture, were looking for an updated and upgraded modernist home.

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 1

The goals were to maintain the Eichler style while bringing in high quality, more current materials and updating what was already there. The Klopf Architecture team designed an addition to the house that would be used as an office and guest room. The addition needed to be transparent so it would not appear massive and take up the side yard. Klopf also expanded the bathrooms, entry and storage area to allow for more space. One practical improvement was replacing the leaky steel radiant heating tubes with a new radiant floor heating system in both the existing and new concrete slabs and installing new flooring throughout the entire house.

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 2

Interior spaces and original wood paneling were preserved for the most part. Some rooms were expanded, and damaged existing paneling was replaced. Both new and original paneling was re-stained to bring out the richness of the wood. The addition followed the lead of the existing house, which including Eichler profile siding, dark bronze door frames, and the post-and-beam rhythm of the house.

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 3

The house is situated on an irregular wedge-shaped lot. Because of set back limitations, the original idea to expand toward the rear of the house was not feasible. After a few design iterations and the help of 3-D computer modeling, the Klopf team presented a new side yard addition that the owners agreed would fit right in and still allow for sufficient yard space.

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 4

The Mid-Mod Eichler Addition Remodel is a single-family house in San Mateo. This 2,285 square foot, 4 bedroom, 2 bathroom house is located in the heart of the Silicon Valley.

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 5

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 6

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 7

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 8

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 9

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 10

Mid-Mod Eichler Addition Remodel by Klopf Architecture 12

- Advertisement -

Ruff Pouf inspired by the ruffles worn around the neck during the Elizabethan era

Sara Romero and Mariano Vallejo Bustamante López- Aguado studied architecture at the Schools of Architecture in Barcelona and Valladolid, Spain. Sara also studied architecture...

Victorian Toronto Duplex / VFA Architecture + Design

A head-to-toe renovation of a typical Victorian Toronto duplex, our goal from the very beginning was to preserve and celebrate many of the home’s existing features – including finely crafted stairs, arched front windows, and exposed brick wall

Ho Chi Minh City House / G+ Architects

Ho Chi Minh City House is located in the newly developed residential area in the suburb of HCM City surrounded by weeds and canal, is the place of many insects impacts on community.

Apartment Verbi with modern and unique design for a young family

Apartment Verbi was completed in March 2015 by the Ukrainian architects Roman Verbishchuk, Yulianna Verba and Lyubov Lazoriv.  The apartment has an area of...

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston

When Arnold Worldwide/Havas decided to move their headquarters into the historic Burnham Building in Boston’s Downtown Crossing, Hacin+Associates collaborated with Sasaki Associates on the redesign and conversion of the 5th through 8th floors into modern workspace for the company.

Waitpinga House / Mountford Williamson Architecture

Located in South Australia, Waitpinga House is a family retreat designed by Mountford Williamson Architecture. From the architect: This home offers the owners the opportunity to escape the...

Dalarna House in Sweden by Dive Architects

The Dalarna house was specifically situated along a north to south axis so that the homeowners can have the morning sun at breakfast and, as the day goes on, enjoy the sunset from the master bedroom. The construction uses timber framing built on a concrete floor slab and is clad in pine treated with a traditional timber preservative.

V-Shaped Concrete House in Braga With Extensive City Views

This V-Shaped concrete house, located in Braga, is a project set up on two floors in a "V" shape, that was conceived to take advantage of the privileged views over the city.

Pondicherry House / Scott Simons Architects

Architects: Scott Simons Architects Project: Pondicherry House Location: Mount Desert, Maine, USA Area: 2,950 SF Photography: Trent Bell The owners wanted a small house that touched the earth lightly....

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects

This new house in a dense, beachside suburb required clever management of privacy and views. The Coogee Beachside house, for a young family, was to be robust, liveable and light filled but with a layering of spaces that provided flexibility, separation and privacy.

Skylit House: Light-Filled Renovation of an Existing 1950s Bungalow

A discreet, robust and light-filled renovation of an existing 1950s bungalow for an active family of five, Skylit House is a simple and deft alteration to a mid-century suburban bungalow in the bushy lower north shore suburb of Castlecrag.