Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (1)

Motelparo Villa is a vacation house made by converting a old stable. The villa was designed by Tel Aviv – based Roy David Studio.

Description by Roy David Studio: Motelparo villa is located in the romantic landscape of great Tuscany the preserved villa owned by an Israeli family function as the ideal private vacation resort. The architect Ilana David partner at Roy David Studio Tel Aviv based architecture & interior design practice, was motivated to transform the old stable into the desired vacation house by preserving its original structural style.

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (6)

The villa is located in an amazing wheat & sunflower fields which inspired the architect to preserve the yellowish color plate of the original facades of the building. The romantic landscape surrounding the villa is celebrated in the flat toucan style pool situated in front of the villa’s main facade.

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (7)

In order to overcome the overseas design challenge and the strict preservation laws a local regulatory guidance was commissioned. Each of the original stones which constructed the old stable facades was numbered, disassembled and reconstructed after being validated for it structural strength. An external spiral staircase was the only structural element that was permitted by the local authority to be demolished. The architects faced a great challenge which was on the one hand preserving the old country side style of building and on the other hand designing an uncompromisable architecture and interior design.

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (5)

The overall interiors of the villa were designed in a toucan style affiliated with rough terra-cotta stone flooring installed in a fishbone angular arrangements, wooden beams, local plaster techniques, white, brown & pinkish color plates and ceiling ceramic tiles. On top of each of the windows one can observe the horizontal wooden beam which was originally placed as a structural solution for the top of the windows. All the original details such as the window & doors handles were refurbished and placed back in their original place. Even the original iron rings which were designated for tethering the horses where refurbished and kept in place. In that manner the architects were able to preserve not only the overall look and feel of the place but also its spirit.

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (4)

The adherence to details approach and the use of Lo-Fi technologies results in an ease and honest vacation house which serves the client initial wishes and expectations action with their clients. For more information visit Roy David Studio

Location: Marche di Fermo, Italy
Size: 200 sqm
Year: 2015
Photography: Matteo Canestraro

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (3)

Old barn transformed into a vacation home by preserving its original structural style (3)

Old barn transformed into a vacation home by preserving its original structural style (4)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (18)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (15)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (10)

Old barn transformed into a vacation home by preserving its original structural style (1)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (9)

Old barn transformed into a vacation home by preserving its original structural style (2)

Old barn transformed into a vacation home by preserving its original structural style (5)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (14)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (17)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (12)

Old barn transformed into a vacation home by preserving its original structural style (6)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (16)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (11)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (8)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (13)

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style (2)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Backyard Pavilion for a Beach House / Chile

This backyard pavilion was completed by Chilean-studio PAR Arquitectos in 2015. Description by PAR Arquitectos: The requirement called for an isolated and open construction, next...

Retro Style Apartment in Paris / BäN Architecture

This retro-style apartment was recently completed by BäN Architecture. The apartment has an area of 67 m2 and is located not far from Canal de l'Ourcq, Paris. In this apartment, the long corridor meters have been removed to make way for an extra room in a retro-urban style.

Victorian Townhouse in London Completely Renovated by LLI Design

LLI Design have recently completed a total refurbishment of a 3 storey Victorian townhouse on a leafy residential road in Highgate, a desirable residential area of North London.

Lollygagger lounge outdoor furniture by Loll Designs

The Lollygagger collection is the result of 11 years of experience designing and manufacturing outdoor furniture cumulated by Loll Designs. This collection is the first...

Avonlea House / Robinson Architects

The future house was imagined by both client and architect to be a continuation of the long history of people living in a house on the site, and that the new Avonlea house would stand the test of time both architecturally and quality of workmanship.

Rones Cabin with a View of the Fjord / Sanden+Hodnekvam Architects

The Rones cabin has a compact footprint which adapts to the landscape and preserves the site and its vegetation. The main floor is a concrete construction with three different levels adapting to the terrain.