The Sisters House – Black Addition to Traditional-Style Home in Québec

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home

Architects: Anik Péloquin Architecte
Project: The Sisters House
Location: Malcom Frazer Blvd., La Malbaie, Quebec, Canada
Photography: Louis Prud’homme

The owners purchased a small house on a secluded lakeside lot in La Malbaie. For its first three decades, the house was used as a hunting lodge, then it became the summer home for the Sisters of Charity. The urbanite owners lived there sporadically for six years to acclimate themselves to the natural setting and define their needs.

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 1

Because it would have been very expensive to renovate the house, they soon decided to opt for new construction instead. The existing house would remain standing as the “big sister” bearing witness to the history of the place. It would become a bunkhouse for guests.

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 2

The new house – the “little sister” – is clad in tamarack. It has two bedrooms, a bathroom, kitchen and lounge areas. To ensure strong integration, the volume was defined before the interior was laid out. Its size is modest, and the unique shape of the roof meets the owners’ requirements while harmonizing with the big sister and the landscape.

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 3

On the west and south sides, the roof’s overhang makes it possible to keep the outside walls low, consistent with the scale of the older house. The proportions are also in line with the lake and the tree line on the far shore. To the east and north, the roof rises steeply to the ridgeboard, more than 25 feet off the ground, echoing the surrounding trees and a church steeple, evoking the site’s history. Inside, the edges defined by the roof shape the volumes of the living room and the master bedroom, the only room on the second floor. White-stained pine softly diffuses the light.

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 4

The Sisters House project is a reflection on the integration of a new building into a natural setting. It is not intended to dominate the landscape, but to be a part of it. The volume, scaled appropriately to the site, becomes an ideal setting for the lives that unfold here, both indoors and out.

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 5

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 7

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 6

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 8

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 9

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 10

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 11

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 12

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 13

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 14

The Sisters House - Black Addition to Traditional-Style Home 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

This Patagonian Retreat Has Idyllic Views of Lake Todos los Santos

This Patagonian retreat is located in the south shore of the Todos los Santos Lake in southern Chile, surrounded by native forests and several volcanoes....

Contemporary Custom Home on Fentiman Avenue, Ottawa / Shean Architects

Straddling the old shoreline of the Rideau River, this contemporary custom home on Fentiman Avenue subtly nestles itself into the streetscape.

A Renovation of a 1950’s Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

Central Area Home project completed by Fivedot is a renovation of a 1950's era home into a gathering space for family and friends. The existing home was a small square on a large lot.

Mid-Century Ranch Home Updated for Modern Family Living

This project was for a young couple relocating back to Santa Rosa from New York. They sought to update a mid-century ranch home they purchased in the hills of Santa Rosa – with a distinct vision.