Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (1)

This house is a reinterpretation of a classic terrace house conceived by Aileen Sage Architects.

A new house designed by architect Amelia Holliday for her family (husband David Lakes, daughter Aoife and dogs Ciara and Audrey). Located in the Paddington Conservation area it reinterprets the classic terrace house typology that characterizes much of the surrounding area. As a core principal the house is designed as a robust form that responds to the changing needs of the family over time. Consideration has been given to how rooms may be occupied differently throughout the year and over the years – as the family expands, children grow and needs change. Architecture that responds to this theme of future flexibility is a key concern of the office.

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (5)

The existing house on the site was a decrepit 1880s two-story house that had been significantly altered over time leaving little of the original intact. Extensive termite, mould and moisture damage had further reduced the structural integrity of the original house meaning the existing form could not be salvaged. The new house however takes the envelope and general site arrangement of the original as a starting point. It re-traces the existing form, maximizing access to natural light and ventilation to all rooms and in doing so reinterpreting it for today.

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (4)

The house maintains traditional elements of the terrace vernacular but reinterprets them through a contemporary lens. Public and private zones are subtly articulated, mediating your relationship to the street through layered vantage points as you move through the house. The overhanging balcony, sandstone foundation and visual contrast between the front and rear of the house echo the patterns of the surrounding terraces.

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (3)

The material palette similarly references the original and surrounding built language. Sandstone, bagged recycled brick and rough rendered masonry are contrasted with off form concrete and an assemblage of new and recycled patterned and clear glass. Internally, painted vertical timber boards line the front section of the house and are echoed in deep concrete reveals to the central living room formed from salvaged fence palings from the site. In the rear of the house painted timber floor and ceiling joists are left exposed creating a sense of informality in contrast to the smooth planes of the front. Joinery units are simply painted or stained and for the most part assembled from scrap left over or recycled material on site.

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (8)

Colour and texture are used as a playful device throughout the home. Layered unexpected colour pairings articulate and expand the rooms beyond the confines of their walls. Brass framed joinery items are designed as pieces of furniture – hovering on fine legs or suspended from the ceiling they allow the dimension of the room to continue over and around.

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (10)

A walled garden and series of smaller courtyard spaces were carved from the envelope creating a central courtyard plan. With concept plans designed by Sue Barnsley Design the garden is an ever-evolving element building on layers of colour and texture. Each of the living areas opens up to this inner city “secret garden” with different scaled openings allowing for flexibility in seasonal occupation. A roof planted with succulents connects the front and rear of the house and separates the two wings. Two large frangipanis were transplanted from the original front garden and a new leopard tree planted in the central courtyard for summer shade. Description by Aileen Sage Architects

Architects: Aileen Sage Architects
Project: Terrace House
Location: Paddington, Australia
Area: 200 sqm
Project Team: Amelia Holliday, Isabelle Toland, Sean Bryen
Landscape Architect: Sue Barnsley Design
Planner: Mersonn
Heritage Architect: Urbis
Structural Engineer: SDA Structures
Stormwater Engineer: ITM Design
Civil Engineer: AKY Civil Engineering
Builder: Lochbuild
Photography: Tom Ferguson

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (18)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (17)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (12)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (16)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (6)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (9)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (15)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (11)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (7)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (2)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (13)

Terrace House in Paddington by Aileen Sage Architects (14)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Taylor House / in situ studio

Architects: in situ studio Project: Taylor House Location: Charlotte, North Carolina, USA Photography: Keith Isaacs Photo Description by in situ studio: Taylor house is on a flat site,...

Peak-a-Boo House: Addition and Renovation by Post Architecture

Located in Etobicoke—a suburb of Toronto—Peak-a-Boo House overcomes those challenges, delivering a modern, light-filled, and liveable home for its new owners.

Crane House by Anonymous Architects

Located in Los Angeles, the Crane House is a project that includes two twin houses designed by Anonymous Architects. Because of the small lot size...

22 sqm Art Deco Studio Apartment in Sydney’s Inner City

Nano Pad is an interior architecture project within a 22 sqm Art Deco Studio Apartment in Sydney's inner city. The project was designed as short stay accommodation, as an alternative to short comings of existing "design hotels" in Sydney.

Fuzhou Taihe Qingyun Sales Center / Shanhejinyuan Art Design

The overall space of sand table area is grand and open. A vaulted ceiling covering the entire space and the champignon flower drop light that hangs down let whole space have luxuriant and composed temperament.

Old Stone Winery Transformed into a New Home

Barcelona-based Cubus Arquitectura has turned an old stone winery into a family home in Galicia, Spain. Description by Cubus: The old stone wineries of the...