Dorman House / Austin Maynard Architects

Dorman House

Dorman House is an old shack transformed into a comfortable home for a young family. The project was recently completed by Austin Maynard Architects.

In brief
A couple of years ago Kate and Grant showed us around their beautiful little shack, in bushland near the ocean, which they loved and valued greatly. They asked ‘how could we add a clear and elevated view of the ocean without demolishing, damaging or dominating our beloved shack?’

It’s a simple brief, but inherently problematic. Solutions can easily become expensive and complicated. After stumbling through the complexities many people choose to demolish their shack and start again. It is an economic decision that many shack owners make, at the expensive of local and family heritage. Our challenge was to avoid doing what some neighbours, and many other people along the coast, have done. We refused to have yet another Great Ocean Road shack sacrificed and replaced with a McMansion. We refused to be part of the slow erosion of the Great Ocean Road’s collective cultural memory. Kate and Grant couldn’t agree more.

Dorman House 1The What
Dorman House is a finely crafted timber box, independently constructed to hover over an existing beach shack in Lorne, Victoria. In contrast to the neighbours, it has been designed to weather, to go grey, to age, and sink back into the landscape, back into the bush.

Dorman House 2

The elevated extension sits on top of a heavy timber structure and comprises a kitchen, dining and living room, accessed via a spiral staircase. Polycarbonate was used as a lightweight cladding to infill the structure below, creating a useable space without adding mass that would dominate the original property. The new living space does not protrude forward over the ridge-line of the old house and avoids dominating the original shack unnecessarily.

Dorman House 4

Whilst the old kitchen was transformed into a second bathroom and laundry, the original beach shack remains mostly unchanged. It was tidied up and repainted, so that the charm and character of the post war shack was retained.

Dorman House 3The Why?
In the post-war period many Australians aspired to own both the suburban home and the bush/beach shack. The suburban home served the purpose of projecting an aspirational image of self to the street, whilst the shack allowed people to drop their social facade and be themselves. The home and the shack served specific functions in enabling Australians to celebrate diverse facets of their individual and social personalities. Today, sadly, we see the steady demolition of the Australian shack. Modest, humble shacks are being replaced with incongruous and unnecessary McMansions. Increasingly we see a duplication of the suburban home where once stood the shack. Through this process we not only lose important parts of our built heritage, we also lose a significant part of our social and emotional diversity. We lose parts of ourselves. At Austin Maynard Architects we do our best to avoid the simple temptation of demolishing and replacing. Where extensions are required/desired, we aim to retain and respect the existing shack and its scale.

Dorman House 5Inside out
While Kate and Grant asked to “save our shack but give us the view” they also wanted to create a space that was not solely focused on the vista. What could easily have been a white plasterboard box full of downlights is, instead, detailed and well considered. Internally lined with Silvertop Ash, it’s a space that exudes character and responds to the seasonal changes and hours of the day. The lighting inside is very evocative, controlled so you can work, or prepare a meal, without flooding the space with light and compromising the view. Full height windows on the northern side of the living space slide open to allow in the sea breezes. The screening, required in bush fire zones to stop fire embers, acts as a balustrade.

Dorman House 6

The undercroft of the new living space is a simple infill of the heavy timber structure that holds the living space high up in the view. We have lined the space with polycarbonate so that an abundance of filter light fills the room. Although it was originally envisaged as a rumpus room, Kate and Grant loved it so much that they wanted it as their bedroom. We added heavy curtains and huge sliding doors so that the space could have as much light and openness as they wanted. They could leave it open on a moonlit night and sleep with the sea breeze rolling over them, or close it up and curtain it into darkness for a cool summer afternoon nap.

Dorman House 7Sustainability
Like all of our building, sustainability is at the core of Dorman. It is always a challenge to maximise glass and view while also achieving thermal efficiency however we have worked hard to create big views without compromising performance. Most of the glass faces north and all windows are double glazed with thermally separated frames. There is a hood above the northern windows to shield the summer sun yet still achieve optimal passive solar gain in winter. Along with active management of shade and passive ventilat.

Architects: Austin Maynard Architects
Project: Dorman House
Location: Victoria, Australia
Photography: Peter Bennetts

Dorman House 8

Dorman House 9

Dorman House 10

Dorman House 11

Dorman House 12

Dorman House 13

Dorman House 14

Dorman House 15

Dorman House 16

Dorman House 17

Dorman House 17

Dorman House 18

Dorman House 19

Dorman House 20

Dorman House 21

Dorman House 22

Thank you for reading this article!

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

This Modern Cincinnati Loft Features an Industrial Refined Aesthetic 3

This Modern Cincinnati Loft Features an Industrial Refined Aesthetic

Located within the Central Business District of Cincinnati, Ohio, this penthouse loft is situated on the third floor of a historic multi-family building. It was a single level “white box” unit with a unique footprint of 25 ft wide by 120 ft in length.
Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion Overlooking the Mountain Snøhetta 8

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion Overlooking the Mountain Snøhetta

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the mountain Snøhetta. The 90 m2 building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes.

Extension and Refurbishment of Mixed Use Building

This residence is located in London and was modernized by Scenario Architecture. The property has necessitated extension and refurbishment to become a welcoming home for...
Panal House by Estudio Dikenstein Arquitectos

Panal House by Estudio Dikenstein Arquitectos

Panal House offers at the same time a radical experience and an experimental way of living as it integrates all spaces: the outside and the inside, vertical and horizontally.
A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

The site is situated at the edge of the village, adjacent to a forest park. Backed by the mountain, endowed with greenery, its peace and quietness inspired the designer Jin Feng, and the silhouette of a reclusive white hillside family house appeared in his mind.

More Articles Like This