Residential ArchitectureHousesA Room with a View, Toronto / Superkül

A Room with a View, Toronto / Superkül

A Room with a View, Toronto / Superkül

Project: A Room with a View
Architects: Superkül
Location: Toronto, Ontario, Canada
Size: 665 sf
Photos: Tom Arban
Text by Superkül

This transformative intervention to a home in midtown Toronto comprises a complete renovation and addition to the second and third floors, reorganizing and rearticulating the private spaces to meet a young family’s evolving needs. The poetic heart of the project locates itself in the master suite on the second floor, which, in warmer months, draws in the majesty of the abundant trees on the property and in the adjacent park.

A Room with a View, Toronto / Superkül

The suite is intended as a refuge, a place of hushed serenity away from the demands of busy careers and frenetic urban life. A strategy to promote an enhanced connection to nature and landscape includes an immense south-facing window that stretches floor to ceiling, wall to wall. Awash in sunlight, the room enjoys sweeping views of the neighbourhood and parkland: in summer, a solid verdant expanse of gently fluttering leaves; and in winter, tree branches stand in stark contrast against the whiteness of the snow-covered city beyond.

A Room with a View, Toronto / Superkül

White oak predominates: its warmth and pleasing grain registers in the floors, walls, ceiling and millwork. In complement, handmade Moroccan tiles in a muted pink and white geometric pattern line the floor beneath the bathtub and sheathe the privacy wall – forming, in effect, a striking mural that complements the vast number of significant artworks in the house.

A Room with a View, Toronto / Superkül

Above the bathtub, the skylight emerges as the focal point of the room, providing an additional source of daylight while further enhancing the connection to a natural environment of sky and trees. Materially consistent with the walls, ceiling and floor, the oak-sheathed planar facets create an intriguingly sculptural void that channels light into the space, resulting in constantly shifting patterns of sun and shadow throughout the course of the day.

bedroom, Toronto / Superkül

A Room with a View, Toronto / Superkül

bathroom, Toronto / Superkül

terrace, Toronto / Superkül

Subscribe to our newsletter

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects

We designed this Cow Hollow penthouse with the purpose of “seeing rather than being seen.” As part of a larger remodel project, we designed a new, modern penthouse that sits discreetly above an existing 1930s Mediterranean-inspired structure.

Fitzroy Terrace House by Adrian Amore Architects

Fitzroy Terrace House is a contemporary residence recently completed by Adrian Amore Architects. Project description: A single storey two bedroom workers cottage has been converted...

Shoreham Beach Shack / Sally Draper Architects

A classic 1950s fibro beach shack has been sensitively reclaimed as a modern weekender by Melbourne practice Sally Draper Architects. Built as a single-room fishing hut at Shoreham on Victoria’s Mornington Peninsula ...

Howick Place – Creative Hub in Victoria, London

Squire and Partners’ designs for the imposing red brick building retained some handsome original Victorian features, and sensitively maintained and exploited the existing character

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

A couple decides to move to an old house located on the third floor of a block built during the 1950s in a famous working-class neighborhood of the city of Granada. With a very poor factory enclosure, these blocks are defined by a structure of two crunches of load walls of 1 foot of large format ceramic hollow brick.

Recommended Stories