Apartment in Hanoi with Minimalist Aesthetics by Le Studio

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (5)

This apartment in Hanoi was completed by Le Studio at the end of 2014.

Description by Le Studio: The apartment is located in the centre of Hanoi, with an area less than 110 m2 including two naturally lighted bedrooms and a small utility room. A well-circulated, spacious space is required, containing an appropriately organized working space for a group to work on a regular basis, together with an enlarged, well-fitted kitchen to satisfy the client’s cooking hobby. However, the basic structure of the apartment needs to be preserved, avoiding too much interference into the organization of space. Also, before starting the design process, we gathered a lot of information about the owner’s style to be our reference, which include a minimalistic aesthetic with a strong sense of functionality and neutrality, event a little bit “cold”, at the same time keep the budget in check.

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (7)

By carefully analyzing the brief, we managed to identify the direction of research and develop this project at ease even though the brief can be extensive with many “bullet points”. Specifically, both the architect and the owner agreed to prioritize a large common space, knocking down a stuffy small room to create a spacious area consisted of working space connecting to open planned kitchen and living area.

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (1)

Instead of two small bedrooms, the client agreed to put two under 11 daughters together in a bigger bedroom, with a bunk bed and compact wardrobe. The circulation leads to the bedrooms has also been reorganized to improve privacy and the ease to access. The facilities in the master bathroom have been upgraded, utilizing natural light indirectly through the sleeping area. Furthermore, a small part of the children’s bedroom was “cut off” to allow space for the enlarged kitchen with extra appliances. A system of wall tile was used to highlight different functional areas and played a decorative role for the apartment. A false ceiling system was utilized to solve the problem of the height of the existing beam systems, and at the same time created different layers for the whole space.

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (3)

Even though this is only a small size apartment, the attention to detail of the client has put pressure but also motivated the design team. The satisfaction of the owner after the apartment is put in use, once again shows the effectiveness of a good collaboration between the architect and the client.

Architect: le studio
Architect in charge: hoang le
Design team: hoang le, lien pham, cuong nguyen
Completion date: Dec 2014
Project area: 105 sqm
Location: Starcity, Hanoi, Vietnam
Photograph: lien pham

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (8)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (14)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (11)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (10)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (9)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (15)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (12)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (13)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (6)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (4)

Apartment in Hanoi with minimalist aesthetics - Le Studio (2)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Glebe House / Nobbs Radford Architects

Glebe House is a two-storey addition designed by Nobbs Radford Architects to provide the family residence with a new open-plan living and dining space,...

3D Printed Vases Collection / Libero Rutilo

Libero Rutilo creates a collection of design vases combining upcycling and 3D printing technology. The project gives a second chance to such an unvalued object...

Cherry Residence by Semple Brown Design

The Cherry residence was strategically laid out to maximize views to the mountains from the primary public spaces, while allowing the private spaces to recede and still take advantage of the site and site lines to the west.

Urban Beach Home / Egue y Seta

Urban Beach Home is a 40 m2 residential project recently completed by Spanish studio Egue y Seta. Whether you like it or not, Barcelona, for...

Off-Grid Cottage in the Polish Countryside / Grzegorz Layer Architect

Kashubia is an unusually picturesque region in the north of Poland, rich in pine forests, meadows full of flowers, and crystal-clear lakes. Near one such lake – Lake Gowidliński –lies this place of repose and close contact with nature. The idea behind this off-grid cottage was to create a simple, functional and economic building

Brodecky House, Melbourne / Atlas Architects

The Brodecky House is the client’s dream home. Our client previously lived in a large 5 bedroom house and was looking to downsize. This is an urban infill project, where the new dwelling was built on the backyard land of her existing home.