Residential ArchitectureApartmentsApartment Salvatori in Milan / Elisa Ossino Studio

Apartment Salvatori in Milan / Elisa Ossino Studio

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio

Designer: Elisa Ossino Studio
Project: Apartment Salvatori
Location: Milan, Italy
Photographer: Giorgio Possenti

The idea was to create a home as a type of extension of the Salvatori showroom just across the courtyard, an intimate space in which to host architects and designers in a more convivial context. Elisa Ossino’s vision was to reinterpret the space, using striking and vivid accents to create three-dimensional pictures, and furniture and objects as bold contrasting points of colour.

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 1

The classic nature of the apartment Salvatori, with its standout features such as the fireplace and original Terrazzo floors, has taken on a new vibrancy as a result of the colour palette chosen by Elisa, in which strong tones in a variety of declinations play off each other.

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 2

Eschewing conventionality, the exposed beams of the main living spaces have been painted in an elegant dark green, each room in a slightly different tone. The dominance of the roof is a counterpoint to the bold geometric forms of the furniture, each piece carefully selected to strike the perfect contrast with the walls in an engrossing dialogue between warm and cool colours.

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 3

The craft of marquetry is reworked in a contemporary key in the kitchen counter unit where Pietra d’Avola and Gris du Marais alternate with Bianco Carrara and Rosa Portogallo marble. The doors of the unit sit perfectly flush with the counter top and create the illusion of a vast geometric canvas.

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 4

The inlaid theme continues in the living room where a pair of pictures created entirely in marble remind one of the indelible link between Salvatori and the natural material that lies at the heart of all that the company produces.

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 5

The bathroom is a veritable showpiece of Salvatori’s signature textures, such as Tratti where tiles in matt and honed natural stone are interspersed by accents of midnight black aluminium to create an intriguing chromatic interplay between stone and metal.

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 6

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 7

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 8

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 9

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 10

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 11

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 12

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 13

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 14

Apartment Salvatori in Milan, Elisa Ossino Studio 15

Subscribe to our newsletter

Santa Lucia Preserve Residence, a Private Retreat in Coastal California

Located at the point where rolling hills meet meadows of native grassland, the Santa Lucia Preserve Residence One was designed to sensitively merge with its landscape.

Remodel-Addition of a Mid-Century Home in Austin’s Barton Hills Neighborhood

This project is a remodel-addition of a mid-century home in Austin’s Barton Hills neighborhood. The one-story, L-shaped house built circa 1953 originally had two bedrooms, a kitchen, a small bath, and separate living and dining rooms.

New Street Consulting Group Office, Leeds

New Street Consulting Group, a leadership consulting and talent solutions provider, had decided to relocate their office space to Leeds City Centre to attract the best local talent and expand their business.

Hamilton House by Bull O’Sullivan Architecture

Hamilton house is a beguiling residence. The exterior of the low-slung building could hardly be more simple, but is also highly suggestive; the interior is relaxed, but the planning is also well-controlled.

Carbon House: Two-Storey Rural House with a Burnt Wood Exterior

The surrounding garden and cultivating vegetables behind the Carbon house are her domain, then the boys belong to driveway and garage. The latest addition to the family made the children's room in future counting with split into two halves remains rather long period common.

Recommended Stories