Box on the Rock / Schwartz and Architecture

Box on the Rock by Schwartz and Architecture

Located in Sonoma Valley, California, Box on the Rock is a 2,000 sq ft private residence designed in 2015 by Schwartz and Architecture. With an economy of means, this simple form morphs to amplify the experience of the dramatic site and create an expansive feeling home that belies its small footprint.

From the architect: The constricted footprint of the affectionately-named “Box on the Rock” is a response to a limited budget and a difficult site; shallow underground waterways run across the hillside, daylighting in unexpected and unwanted locations. This unreliable terrain necessitated relatively expensive pier footings, thus motivating an extremely compact and efficient 2,000 sq ft footprint. Given no initial resources to develop the wild scrub and rock landscape of the 3-acre property, the home becomes a lone outpost settling the higher ground of the larger natural site – a box on the rock.

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 1

Subjected to the extremes of the wine country microclimate on the exposed site, the central courtyard and the cantilevered deck are strategically carved out of the diagrammatic box to ensure that over the course of the day, temperate options for both sun and shade are always available.

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 2

In particular, the geometry of the overhang at the front cantilevered deck and the inward angle of its exterior glass walls are carefully calibrated to capture morning sun and winter warming while shielding the internal space from the harshest summer glare. Later in the day, the central courtyard comes alive as the sunniest developed outdoor space, yet one that is naturally cooled by capturing the valley cross breezes.

Architects: Schwartz and Architecture
Project: Box on the Rock
Project Team: Wyatt Arnold, Erik Bloom
Location: Sonoma, California, USA
Area 2000.0 ft2
Photography: Bruce Damonte

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 3

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 4

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 5

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 6

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 7

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 8

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 16

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 9

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 10

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 11

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 12

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 13

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 14

Box on the Rock by Schwartz and Architecture 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fletchers Mill House by Richard Williams Architects

Fletchers Mill House is a new residence and guest house located on a knoll overlooking a meadow that slopes gently down to the Thornton River. The compound formed by the two structures is the terminus of a long and level plateau flanked by woods, and of a new entry drive.

The Hollister Apartment in Venice Beach Is Almost Completely Open To The Outside

In a return to a “townhouse” concept, this apartment in Venice Beach was designed to meet the spatial needs of its residents and house their private collection of contemporary photography.

Vans Headquarters in Costa Mesa, California / RAPT Studio

The new Vans headquarters designed by Rapt Studio is LEED Platinum, the highest standard for sustainability, making it the most sustainable in all of Orange County. The 182,000 sq ft center houses 5 fully merchandised showrooms with upcoming collections, a retail mock store, and a working library.

Old Farmhouse Renovation – The Perfect Balance Between Old and New

This is an old farmhouse recently renovated by Belgian studio JUMA Architects. For the thorough renovation of an old farm, JUMA Architects set out...

Radical Alteration and Refurbishment of an Existing Terraced House

This project involved the radical alteration and refurbishment of an existing terraced house on the South coast. The building dates from 1908 and is one of the earliest houses in the UK to use a reinforced concrete frame.

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space

Located in the St-Henri district of Montreal, this project involves the conversion of a duplex into a cottage for a young professional couple wishing to adapt the layout to their needs. The main challenge : to transform the small, dark and enclosed rooms of this 150-year-old home into a bright and fluid space.