Woollahra House by Porebski Architects

Woollahra House by Porebski Architects

Architects: Porebski Architects
Project: Woollahra House
Interior Design: Handelsmann + Khaw
Location: Sydney, Australia
Year: 2018
Photographer: Felix Forest

Located within Woollahra Council’s Heritage Conservation Area, this residence is perched upon a 5m heritage sandstone wall that forms part of a large bushland setting. The Woollahra house has been designed as a structure that belongs to the park with its strong concrete block corner buttresses rising up from the existing sandstone base. A lighter timber framework on the first floor helps to modulate and integrate the house with the park setting.

Woollahra House by Porebski Architects 1

A simple palette of natural concrete block, black timber boards and windows and black zinc were chosen to integrate with the park setting and not dominate the surrounding houses. These same materials return inside to bring a greater indoor outdoor connection.

Woollahra House by Porebski Architects 14

The Woollahra House is designed with two distinct areas; the service core running along the southern boundary containing entry, stairs and bathrooms; and the living core facing north containing four bedrooms on the ground floor and living, dining and kitchen on the upper level. The living rooms on the first floor take advantage of the roof volume, solar access and bush views leaving the bedrooms on the ground floor to enjoy more privacy.

Woollahra House by Porebski Architects 3

The north facing aspect and features like roof overhangs, shutters, materials used, and rainwater tanks are examples of the sustainability initiatives seamlessly integrated to reduce energy consumption. The end result is a residence with simple forms and high detail, providing a raw and refined sensibility.

Woollahra House by Porebski Architects 2

Woollahra House by Porebski Architects 15

Woollahra House by Porebski Architects 4

Woollahra House by Porebski Architects 5

Woollahra House by Porebski Architects 16

Woollahra House by Porebski Architects 17

Woollahra House by Porebski Architects 6

Woollahra House by Porebski Architects 7

Woollahra House by Porebski Architects 8

Woollahra House by Porebski Architects 18

Woollahra House by Porebski Architects 9

Woollahra House by Porebski Architects 19

Woollahra House by Porebski Architects 10

Woollahra House by Porebski Architects 11

Woollahra House by Porebski Architects 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Theatrical Apartment – Industrial London Warehouse Conversion

Apalondon have collaborated with Dalia Ibelhauptaite (a director of opera and theatre) and Dexter Fletcher (a director of film and theatre) on the design...

Piampiano Residence by Studio B Architecture + Interiors

Piampiano Residence, located in Woody Creek, Colorado, was designed by Studio B Architecture + Interiors. Perched at the rivers edge, this project consists of...

Knowlton Residence / Thomas Balaban Architect

Located in Quebec’s Eastern Townships, Knowlton Residence contrasts simple forms with vernacular materials to update an aging country farmhouse. In response to the client’s desire to enlarge and covert the existing country house into their primary residence ...

Dallas Residence Represents Resurgence of ‘New Brutalism’ By Specht Architects

The design of Spechts’ Dallas house was driven by the desire to blur the lines between inside and outside while providing a sense of privacy and seclusion from the street and surrounding neighborhood, at the homeowners request.

Mackenzie Heights House by Frits de Vries Architects

Situated on the West side of Vancouver, on a 50’ wide lot, this family home was formed to fit quietly within an established mixed neighborhood. Sitting on a gently sloping site with oblique downtown and mountain views, the Mackenzie Heights House ...

Sentinel Ridge Farmhouse Display Contemporary and Agrarian Aesthetics

On a dramatic mountain site high above the Napa Valley, we approached the project with a reverence for this particular protected land, and a strong prioritization of its multiple sensory experiences.