Casa Almudena in Tarragona, Spain by Jesús Perales Arquitecte

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

Project: Casa Almudena
Architects: Jesús Perales Arquitecte
Collaborators: Anthony Benitez Martin, architect / Marc Riera Arbós, quantity surveyor / Marc Riera Arbós, technical architect
Location: Banyeres del Penedès, Tarragona, Spain
Constructed area: 224.28m2
Construction cost: €1300/m2
Year 2017
Photographer: Marcela Grassi

THE COMMISSION
Almudena and Jordi asked us to design a ground floor house, for them and their two children to live in. They have many hobbies, such as music, arts and crafts and cooking. They always look forward to spending time together as a family.
The objective of the property was clear: for all the members of this small family be able to share as much time together as possible, irrespective of where they are in the house. At the same time, we wanted to maintain a certain degree of privacy with regards to the street and to their neighbours and open the house up to a beautiful vineyard. The result is a house with a walled façade, featuring irregular shapes which open up to the landscape of the vineyards.

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

PASSAGEWAYS
The structure of Casa Almudena was based on several continuous passageways with one central element: a glazed inner courtyard. This shape allows us to create a home with circularity and to visually connect the different parts of the house.
In this way it wouldn’t matter if you were preparing dinner while the children were doing their homework: you always have the feeling that the rest of the family are with you.
Once it was finished, we were able to make sure that the courtyard allowed the day rooms to have one common focus, converting the various rooms of the house into one large living room to be enjoyed as a family.

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

VOLUME CASA ALMUEDA
Aside from the passageways, each room of the house was built independently, piece by piece, working with sloped rooves which give each room of the house a different expression. The rooves are made of concrete and their entire history is visible: the concrete formwork and the imperfections of the building process.

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

MATERIALS AND CONSTRUCTION
We wanted to give the house sensibility, working with exposed materials. Ceramic, concrete and wood. The construction has followed a traditional method. Once the structure was completed, the walls and ceilings were insulated with wood, to ensure it was insulated without a thermal bridge, in a natural and breathable way.

interior design, Jesús Perales Arquitecte

Materials:
Sanitary framework: Cavity
Wall structure: Gero liso medida castellana, manufacturer Cerfasa, smooth finish. 240 x 120 x 90 mm
Exposed concrete slab, 190 x 50 cm three-ply timber construction Interior flooring: exposed concrete, polished finish
Façade and roof insulation: Wood, manufacturer Gutex Cubierta Ventilated slope: Arabic tiles, fixed with strips
Heating: underfloor heating ACS: solar panels

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

Energy certification:
Annual primary energy consumption of the building: 15.76 kWh / year m2 Annual CO2 emissions: 2.73 kg CO2 / m2 year
Energy rating (primary energy): A
Energy rating (emissions): A
Overhang: Rebar Diameter 40 mm

kitchen, Jesús Perales Arquitecte

dining room, Jesús Perales Arquitecte

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

bedroom, Jesús Perales Arquitecte

bathroom, Jesús Perales Arquitecte

home office, Jesús Perales Arquitecte

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

Casa Almudena by Jesús Perales Arquitecte

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

House 19 is a Fusion of Traditional Architectural Forms and Pragmatic Sustainability Features

House 19 is designed as a carbon neutral, energy efficient home in the ancient historic town of Old Amersham, nestled in the Chiltern Hills. The house fuses traditional forms and local materials in an elegant and modern way to make full use of the natural aspect and orientation of the site.

Motutara House in Muriwai Beach, New Zealand

Motutara House was designed by Auckland-based TOA Architects. Description by TOA: In the context of Auckland’s rugged west coast ‘Motutara’ is the arterial route that...

Coastal Holiday House with a Retro Vibe at Sorrento on Victoria’s Mornington Peninsula

Sorrento House is a coastal holiday house composed of a series of stepped pavilions reflecting the sites undulating topography. The living space, master bedroom and guest bedroom sit under the main roof plane, while a separate pavilion, linked by the deck, incorporates two further bedrooms.

Hudson River Apartment in Manhattan / SheltonMindel

In a sleek modernist tower adjacent to Manhattan’s Hudson River, create a one-bedroom residence without compromising the architectural integrity of this iconoclastic building. Two geometries take precedent in this building, as Manhattan’s grid meets the angled geometry of the Hudson River, in this light filled space.

Refurbishment of an Apartment in Barcelona / YLAB Arquitectos

The project consist of the refurbishment of an apartment located in an old building at the Barcelona Gracia district. The former 90 m2 apartment, was strongly partitioned with up to 6 rooms and showed a dark appearance with almost no connection with the outdoor space.

Interiors Designed in a Smoked Grey Palette with Warm Walnut Accents

Catlin Stothers has designed the interiors of TMR Residence, located in Mont Royal, Montreal, Canada. Description by Catlin Stothers: Well situated in Mont Royal, this...