Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction

Project: Casa Sebastian
Architects: Workshop: Design + Construction
Architects in Charge: Francisco Bernés Aranda, Fabián Gutiérrez Cetina
Location: Chuburná Puerto, Progreso, Yucatán, México
Area: 170.00m2
Year 2018
Photography: Tamara Uribe
Construction: Ing. Alejandro Bargas Cicero, Arq. Isabel Bargas Cicero, Arq. Francisco Bernés Aranda, Arq. Fabián Gutiérrez Cetina

Casa Sebastian by Workshop is a residence located in the heart of the port of Chuburna in the state of Yucatan. Designed as a rest house where the owners could relax and be in touch with nature during their visits.

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction 1

The angled design of the entrance invites visitors to take part of a small tour between the vegetation and the wall of lattices that divides the public space from the private until reaching the main door which is made of cedar wooden planks.

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction 2

By accessing the house you have a general view of the front of the house where the lattice serves as a decorative element by crowning the building as well as being functional by being used as a handrail on the second level and on the rooftop.

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction 3

The lattices and wall textures are used as a reinterpretation of the characteristic elements in the Yucatecan architecture creating a harmonic play of light and shadows thanks to the different textures.

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction 4

The social area of the house consists of the kitchen and the living room joined to the terrace by a large sliding door from floor to the ceiling that can be fully opened integrating the inside and outside of the house and offering spaciousness by generating visuals to the garden and the pool.

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction5

Most of the decorative materials used are typical of the region; like the crema maya stone of the outer courtyard, the chukum resin of the swimming pool (the resin comes from boiling the bark of a tree endemic to the region and as a result provides the characteristic color blue of the Yucatecan swimming pools), and the pasta tiles that are used in the kitchen, restrooms and stairs to give traditional feeling of the local architecture.

interior design, Workshop: Design + Construction

The light color of the walls along with the natural color of the woods aim to project freshness, establish unity with the rest of the materials used in the house to work as a canvas to display art.

stairs, Workshop: Design + Construction

In addition of the public area, the ground floor has a guest bedroom with a bathroom. Meanwhile, the upper floor holds exclusively the master bedroom with the main bathroom, both with access to a private terrace overlooking the gulf.

staircase, interiors, Workshop: Design + Construction

The last space of the house is the roof top, which was designed with a steel and bamboo structure to hang hammocks and to protect against the Yucatecan sun in order to generate different atmospheres depending on the activities of the owners.

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction

bedroom, interior design, Workshop: Design + Construction

interior design, residential, Workshop: Design + Construction

bathroom, Sebastian house, Workshop: Design + Construction

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction 7

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction 8

Casa Sebastian / Workshop: Design + Construction 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Long House: Remodeling of an Introverted Victorian Terraced House

The colour palette in the Long house is deliberately refined to following a simple principle: A dark blue wall guides the space like a ribbon from front to back, along the party wall side.

San Francisco Eichler Remodel by Klopf Architecture

The owners came to Klopf Architecture with a clear vision: Create a brighter home with clean lines and visual surprises – but that enhances...

Art Barn House by Rowland+Broughton Architecture

Art Barn House is designed for the purpose of gathering, discussion and displaying contemporary mixed media art forms. The owners use the residence for engagement with the art community and raising awareness of the arts ...

Stantec Completes Interior Design for Muze at Met in Downtown Miami

Global design and engineering firm Stantec has completed the interior design of the new 43-story residential tower, Muze at Met in downtown Miami. Developed by ZOM Living and managed by ZRS Management

Newport Waterfront Retreat by Koichi Takada Architects

The Newport Waterfront Retreat is the epitome of an Australian dream home, adorned with a private beach, garden and open-plan living. Responding the clients’ brief – a house offering sanctuary and entertainment, the Newport Waterfront Retreat is designed to allow nature to lead, offering maximum seclusion and connection to its surrounds and outlook.

Juke Fried Chicken in Vancouver by Ply Architecture

Basic ingredients Juke Fried Chicken - 1 part Justin Tisdall, 1 part Bryan Satterford and 1 part Cord Jarvie...fun and cozy with attention to detailing the space so that it's as soulful as the food.