Residential ArchitectureHousesCrestvale Residence by Clark Richardson Architects

Crestvale Residence by Clark Richardson Architects

Crestvale Residence by Clark Richardson Architects

Project: Crestvale Residence
Architects: Clark Richardson Architects
Builder: Mezger Homes
Location: Barton Hills, Austin, Texas
Area: 4777 sq.ft
Year 2020
Photo Credits: Chase Daniel
Text by Clark Richardson Architects
Awards: 5 Star Austin Energy Green Building Rating

The Crestvale Residence is a single-family home occupying the edge of a large corner lot in South Austin. This position allowed for an ample forecourt at the main entry punctuated by a heritage oak adjacent to the street. The front, side, and rear of the home open to the intermediate landscape at all sides. This intermediate zone consists of a simple grass playscape and is framed by a linear garden running along the property line consisting of both food and medicinal gardens in support of the owner’s business as an herbalist and wildcrafter.

oblique view to front facade, Clark Richardson Architects

The Crestvale residence adheres to a simple volumetric diagram where a dark, stucco-clad, two story, rectangular massing is intersected by three secondary volumes clad in rubble format masonry. The first masonry volume consists of the garage and second floor family deck which, along with the driveway, serve as a boundary between front and rear yards bracketing the main pedestrian entry to the home. Here the masonry scale is modulated between larger format stone at the garage wall and water feature, and finer masonry cladding against the conditioned space of the home.

view to living kitchen from rear yard, Clark Richardson Architects

living room, Clark Richardson Architects

On the long sides of the structure, both the stair and the chimney provide vertical masonry articulation organizing each façade. The project utilized a single mason for all installation in consultation with architects and owners to maintain the consistency of the randomized limestone coursing. Subtracted spaces, clad in wood, provide a second layer of spatial articulation at the building’s front and back corners providing outdoor gathering spaces. Finally, at the roof, two planar roof elements on both floors tie the building together with deep overhangs at all sides of the structure providing spaces for shaded gathering.

fireplace, living room, Clark Richardson Architects

The materiality of the home is wholly informed by wellness and healthy home materials from finishes to basic building components like interior wallboard. Clark Richardson Architects worked closely with Luke Mezger, Mezger Homes to implement healthy home material strategies during construction.

kitchen, Clark Richardson Architects

The project utilizes innovative base building materials like MgO board in lieu of drywall on walls and in lieu of interior plywood in floors. The exterior stucco utilizes the innovative Delta Dry and Lath integrated rainscreen system. The HVAC system featured high SEER systems supplemented by a whole house dehumidifier and UV light filtration system.

dining room, Clark Richardson Architects

The interior paint finishes consist of clay / mineral based Romabio paint instead of traditional products. Interior and exterior stained finishes consist of Rubio Monocoat oil finishes instead of urethane based. The project has since received a five-star Austin Energy Green Building award for its application of sustainable and performance materials and systems (including high efficiency mechanical systems and insulated sheathing).

entry vestibule featuring walnut screen element, staircase, Clark Richardson Architects

bedroom, Clark Richardson Architects

Crestvale Residence by Clark Richardson Architects

Crestvale Residence by Clark Richardson Architects

Crestvale Residence by Clark Richardson Architects

Crestvale Residence by Clark Richardson Architects

Subscribe to our newsletter

Passive Rehabilitation of an Apartment in Born, Barcelona

This project was an opportunity for us to demonstrate that, even in rehabilitation interventions, it is possible to successfully apply bioclimatic and passive architecture strategies using natural materials, without renouncing the beauty and contemporaneity of the architectural language.

Handcrafted Gourd Lamps by Calabarte

Przemek Krawczynski, known as Calabarte, is an artist and the author of the handcrafted, unique lamps made of gourds. He lives in Łódź, Poland. "I...

Tap House in Baltimore by GriD Architects

Nestled between Frederick Law Olmstead’s Patterson Park and Baltimore’s historic waterfront, Tap House emerges as a typical, unassuming, sixteen foot wide corner rowhouse common to the urban fabric.

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

Located in Seattle’s lively West Seattle Junction neighborhood, Dalen Bakstad of Bakstad Construction approached Paul Michael Davis Architects to design a new, single-family contemporary house with a lower level ADU on a previously undeveloped corner lot.

Completely Renovated Apartment in Koper, Slovenia by Marasovic Arhitekti

To meet the client’s needs, we transformed this two-bedroom apartment into a one bedroom home, with a large living area that combines the kitchen, the dining room and the living room.

Recommended Stories