Pivot House, British Columbia / Splyce Design

Pivot House / Splyce Design

Project: Pivot House
Architects: Splyce Design
Design: Nigel Parish, Nicholas Waissbluth, Ewing Choi
Build: Powers Construction
Structural: Aspect Structural Engineers
Landscape: Splyce Design (hardscape) Botanica (softscape)
Location: Burnaby, British Columbia, Canada
Area: 5600 ft2
Year 2018
Photography: Sama Jim Canzian

The Pivot House is located on an irregularly shaped lot in a Burnaby suburb. Pinched on the north end and steeply sloped to the front door, the footprint of the house is shaped by the site, which fans out on the south, allowing for a broad walk-out living space. Designed for a young family of four, the house is organized around an oversized three storey triangular cutout in the floors and roof, marking the location of the staircase and the intersection of the two main volumes of the house as they follow the splayed lot lines. This space becomes animated with beams of sunlight across the adjacent concrete wall, and socially interactive as one moves vertically between floors.

Pivot House / Splyce Design

While the interior is open and interconnected, a play on the angular geometry defines primary spaces such as the living and dining room on the main level, and the master bedroom on the upper, which pivot off the dominant east-west section of the home. Deep roof overhangs on the main and upper floors provide solar shading and emphasize the unique horizontality and breadth of this portion of the home, which contains the kids’ and guest bedrooms on the upper floor, as well as the kitchen, informal eating area and flex room on the main.

Pivot House / Splyce Design

Extensive glazing provides an intimate connection and access to the multi-use rear landscape, where a large grassed area with its playful berms, a wood deck and a sunken barbecue zone can accommodate use by all family members simultaneously.

Pivot House / Splyce Design

On the street side elevation, punched windows are calibrated for privacy and views to the distant mountain range. The exterior is clad in two distinct materials- composite panel and cedar siding- to articulate form and geometry- suggestive of what is to be further revealed inside.

Pivot House / Splyce Design

living room / Splyce Design

Pivot House / Splyce Design

Pivot House / Splyce Design

staircase / Splyce Design

Pivot House / Splyce Design

Pivot House / Splyce Design

bedroom / Splyce Design

bathroom / Splyce Design

Pivot House / Splyce Design

fireplace / Splyce Design

Pivot House / Splyce Design

terrace / Splyce Design

Pivot House / Splyce Design

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Spectral Bridge House / EYRC Architects

A unique collaboration between the architects and an internationally known artist, the Spectral Bridge House could be called “a vessel for living and art.” The artist, Johannes Girardoni, creates site-specific projects that explore connections between art, design, technology and architecture.

Rocky House Features a Clean and Simple Design with a Close Connection to the Landscape

Rocky House represents the clients appreciation for clean simple designs, with a close connection to the landscape. Natural materials of quarried bluestone, cararra marble and rosewood represent a minimal palette that unifies all spaces throughout the house, providing a backdrop for unique experiences throughout the design.

CooLoft – Loft House Rotterdam by EVA Architecten

An old industrial building that used to serve as a warehouse and office space is situated directly at the Coolhaven in Rotterdam. Due to its concrete skeleton, the building has a typical industrial character from the 1950s of the Rotterdam reconstruction era.

Musician’s Container House by Coates Design Architects

An accomplished musician and music teacher, this client asked Coates Design to provide a special place for her baby grand piano to resonate throughout the home. The couple was intrigued with the idea of building a container house from real containers.

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London

For the Grind team, this project represented the next step in the growth of their business, marking their transition from successful coffee and cocktail venues to a full-scale restaurant and cocktail bar.

PayPal Headquarters Renovation / HGA and SWA Group

PayPal is a global fintech company committed to democratizing financial services and empowering people and businesses to join and thrive in the global economy.