Residential ArchitectureApartmentsEmbrace Apartment by Asolidplan

Embrace Apartment by Asolidplan

Embrace Apartment by Asolidplan

Project: Embrace Apartment
Architects: Asolidplan
Location: Singapore
Project size 120 m2
Completion date 2021
Photo Credits: Khoo Guojie
Courtesy of Asolidplan

In this 60 year-old walk-up apartment, we embraced the structural constraints of obstructive columns by wrapping a marble dining table around them, creating a social space on which the family life is a anchored.

Embrace Apartment by Asolidplan

Embrace Apartment by Asolidplan

The clients are a young couple with a tasteful collection of furniture and objects who wanted to continue their tradition of regular family gatherings at home. Our insertion of the dining table around the columns allows an articulated social space flanked by the kitchen on one side and the living room and balcony on the other. The private spaces are neatly tucked away into the corners, away from the main gathering space.

dining area, Asolidplan

Embrace Apartment by Asolidplan

living room, Asolidplan

Taking cues from the mid-century modernist design contemporaneous with the architecture of the apartment, we wanted to explore how this design trend can still be applied to today’s requirements. We softened the very strong boxy shape of the apartment by curving out the corners of the social space. This allows occupants in the social space to feel embraced by the surrounding rattan walls. We refrained from using engineered materials like laminates in the entire house just like what would have been done in the 60s. This allowed us to explore other materials like rattan, paint finish, textured paints, natural timber, and natural stone.

interior design, Asolidplan

Embrace Apartment by Asolidplan

living room, Asolidplan

bedroom, Asolidplan

bedroom, Asolidplan

bathroom, Asolidplan

bathroom, Asolidplan

A Boundless and Ideal Life Experience Center at CCD Headquarters

This era embraces integration between design and art, work and life, beauty and practicality. Traditional boundaries and rules are broken, and lifestyle keeps evolving. A Boundless and Ideal Life Experience Center at CCD Headquarters was created under such context.

Quinta do Fortunato / Jose Luis Veloso

Located in Belelo, Meixedo, Viana do Castelo, Quinta do Fortunato, a structure of Turismo no Espaço Rural (Tourism on a Rural Space) resulted in...

Sao Paulo Residence by Pascali Semerdjian Architects

This Sao Paulo residence was completed recently by Pascali Semerdjian Architects. Description by Pascali Semerdjian: Directed by an existing structure, we tried to make the...

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

A couple decides to move to an old house located on the third floor of a block built during the 1950s in a famous working-class neighborhood of the city of Granada. With a very poor factory enclosure, these blocks are defined by a structure of two crunches of load walls of 1 foot of large format ceramic hollow brick.

Cuernavaca House in Austin, Texas / Alterstudio Architecture

The Cuernavaca house is the latest installment in an evolving constructed landscape on a two-acre family compound that is shared by the client and her sister. Nestled in a wooded lot, the home forms an ensemble with an existing pool house.

Related Articles