Residential ArchitectureSmall apartmentsEquador 804 Apartment in Cascais, Portugal / Duarte Caldas Architectural Design

Equador 804 Apartment in Cascais, Portugal / Duarte Caldas Architectural Design

Equador 804 Apartment in Cascais, Portugal / Duarte Caldas Architectural Design

Project: Equador 804 Apartment
Architecture: Duarte Caldas
Project Manager: Catarina Mascarenhas
Team: Mariana Marques; Martin Zeliar; Sebastian Sticzay
Location: Cascais, Portugal
Completion: March 2021
Client: Olala Homes
Photography: Francisco Nogueira
Text by Duarte Caldas

Equador 804 Apartment is a renovation project located in Cascais, covering approximately 33m2, aimed at income generation through short-term rental.

The proposed functional program included a kitchen and a bedroom, in open-space format, a bathroom, and also the use of the outdoor balcony as a living space. As this is a relatively small area, the first step of the intervention involved in the elimination of all non-structural elements and walls, except those configuring the existing kitchen and bathroom, releasing the entire spaciousness of the apartment.

bedroom, Duarte Caldas Architectural Design

Equador 804 Apartment in Cascais, Portugal / Duarte Caldas Architectural Design

The project leitmotif consisted in the clear delimitation of the bedroom/living areas and the functional/humid areas, differentiated by the application of different and contrasting materials.

Regarding the bedroom/living area, a new element was introduced, which, in a single sweep, incorporates various facets offering a sense of spatial unity. This single and continuous wooden piece of furniture is L-shaped along two perimeter walls of the apartment and simultaneously arranges various values: in the entrance, it functions as a support structure, low and longitudinal, which continues and transforms into a bed in the larger spatial extension area with a privileged view to the exterior; in the perpendicular wall it is, then, converted into a storage area and work desk. The texture of the existing walls, a coarse mortar of cement and sand, was kept, with the concrete of the structural beams being left visible.

Equador 804 Apartment in Cascais, Portugal / Duarte Caldas Architectural Design

In contrast with this first more clear and lighter area, the humid functional areas of the kitchen and bathroom are specifically dark and abstract. Black ceramic wall tiles were chosen to cover, along the interior and the exterior, the neighbouring walls of these spaces. All attached objects, such as sanitary equipment and carpentry furniture, are also in the same black shade, enhancing the homogeneity and integrity of the ensemble. A grey burel fabric was inserted, which visually divides the space and enables control of the relationship between the several functions throughout the day.

balcony, Duarte Caldas Architectural Design

The balcony area was previously coloured in yellow on the exterior walls of the building. In this regard, the same colour was chosen to be applied on the epoxy continuous floor, in this area and on the interior, increasing a visual consistency and circulation flow.

Equador 804 Apartment in Cascais, Portugal / Duarte Caldas Architectural Design

Equador 804 Apartment in Cascais, Portugal / Duarte Caldas Architectural Design

kitchen, Duarte Caldas Architectural Design

kitchen, Duarte Caldas Architectural Design

kitchen, Duarte Caldas Architectural Design

bathroom, Duarte Caldas Architectural Design

Subscribe to our newsletter

Retro Revival House Designed by Sarah Gallop Design

This house - Retro Revival - was built in the 60s and was recently renovated by Sarah Gallop Design, in Delta, British Columbia. Sarah Gallop...

Old Stone Retreat Featuring Modern Rustic Design

Old Stone Retreat is designed for a young couple’s weekend retreat and it sits on a magnificent Hudson Valley 6.6 acre mountaintop site. As a phase one of the master plans, existing two and a half story, 2,000 sqft house was stripped down to its three masonry walls and foundation, then reduced to a 1,000 sqft single story structure with 300 sqft addition and basement.

Contemporary Duplex in Ramat HaSharon Displaying an Industrial-Creative Look

A contemporary duplex apartment in a new, residential building. The central idea behind the design was the creation of visual link between the floors (15th and 16th), to reinforce the vertical relationships and transform the cross sections of the spaces into more important and significant elements.

Arthouse, Kharkiv by Pominchuk Architects

Arthouse is a terraced house designed by Pominchuk Architects, a Ukrainian architecture studio founded in 2012.

TD House: combination of modernism and rural architecture

TD House is a family home designed by Budapest-based Sporaarchitects office. The house has an area of 146 square meters and is located in...

Recommended Stories