facebook

Exhibition Space: Split in Two by Paolo Cesaretti Arch

Exhibition Space: Split in Two by Paolo Cesaretti Arch

Project Name: Exhibition Space – Split in Two
Architecture Firm: Paolo Cesaretti Arch
Creative Direction: Paolo Cesaretti
Design Team: Paolo Cesaretti, Marianna Cristofaro, Camilla Vallini, Simone Cardia
Clients: Kale Group
Contractor: La Bottega
Completion Year: 2018
Gross Built Area: 700 sqm
Project location: Bologna, Italy
Photo credits: Lorenzo Pennati, Luca Rotondo
Text and photos provided by Paolo Cesaretti Arch

This is the design of a great theatrical machine. On a wide fragmented stage scenic constructions highlight the features of tiles collections. So, not just another commercial show, rather a different visual interpretation of this product, adding a poetic value to it.
Inside, the exhibition space is divided in two distinct areas with different vocations. The first one is characterized by product-specific installations – monolithic volumes, large spatial geometries, mix’n’match compositions – an instagramable context interplaying with the visitors and creating memory. The magnified three-dimensional geometry of a crystal and the lightness of a cloud, are some of the symbolic installations made of/made for tiled surfaces.

 Split in Two by Paolo Cesaretti Arch, commercial show

Close by, the exhibition of Kale’s premium brand overpasses the definition of traditional interior spaces. Mixing domestic life, leisure and work, it presents crossover environments with a drama feel, such as a room of Lynchian inspiration. Here slim shiny porcellain slabs are used as a wrapping decorative surface, becoming tapestry and wallpaper, matched to the floor with the disquieting beauty of an obsessive black and white geometry embraced by a red curtain. Again, an attempt to demystify the usual commercial exhibition format, inspiring the visitors with the genuine fakeness of a mise-en-scène.

Exhibition Space: Split in Two by Paolo Cesaretti Arch

Split in Two by Paolo Cesaretti Arch, commercial show

Exhibition Space: Split in Two by Paolo Cesaretti Arch

See More Images in Gallery

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Collectors Cottage / Mark Szczerbicki Design Studio

Collectors Cottage is a renovation and extension of an existing character-filled bungalow. The design celebrates domesticity by providing a well-crafted backdrop for the owner’s quirky collection of artifacts, ceramics, instruments and household goods.

Parks Residence – Box in the Woods / Raleigh Architecture

On a heavily wooded site, down a gravel road in the heart of a suburban neighborhood, lies the Parks Residence. The house blends into the surrounding forest through the use of subdued materials and reflection ...

Mixing Architecture Styles to Fit San Francisco’s Design Vernacular

Charming cottage style in the front. Cool modern multi-level design in the back. We renovated this 4500-sf family house, located in San Francisco, to maximize views while preserving the architectural integrity of the neighborhood.

A Stunning Contemporary Renovation of a Victorian Semi-Detached Property in Twickenham, London

Interesting and high spec materials and finishes have been used throughout the entire renovation of this home. The house has been completely re-modelled to create a unique lateral living space on the ground floor with open plan reception through to conservatory kitchen