facebook

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona (4)

Project: Full Refurbishment of an Apartment
Architects: Anna & Eugeni Bach
Collaborators: Albert Cabrer, arquitecto.
Surface: 70 m2
Constructor: Oak 2000 SL
Address: Gran Via de les Corts Catalanes, Barcelona.
Photographs: Eugeni Bach

This apartment is located in the Eixample district of Barcelona and was recently renovated by architects Anna & Eugeni Bach

Description by Anna & Eugeni Bach: The project consists of a full refurbishment of an apartment in the Eixample district in Barcelona, ​​in a traditional building block from the early twentieth century. The apartment, of about approximately 70 m2, originally had two rooms facing the façade, while the rest of the rooms were lit and ventilated via a wide inner patio. This arrangement generated a series of corridors and dark spaces that had little other function than connecting spaces.

interior design, architects Anna & Eugeni Bach

The new configuration was conditioned by the customers’ wish to keep the two rooms at the façade as bedrooms, whilst a new living room, dining, kitchen and a study space would be organised in the rest of the house. Too many functions for such a short façade to the inner patio. The solution we adopted retains the two bedrooms and creates an open space which accommodates all the functions. The generous height of the house allowed us to design the kitchen, almost like piece of furniture, in the back of the open space, generating a loft, the top which can be used as a study, or a guest room.

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona (5)

This solution had the advantage of allowing full use of the exceptional height of the apartment and providing the generous central space, which gives access to all the other rooms. The distinct kitchen resembling a piece of furniture, and the fact that it does not use all the height further emphasizes the idea of ​​a large open central space. This very clear outline is adapted to the irregular boundaries of the apartment with the bathrooms and services. The original small toilet space in front of the entrance is kept, and, again, making use of the height, we modified the bathroom near the master bedroom. An elevated bathroom floor permits a storage space underneath. Additional space is gained by locating the bathtub under the shower, combining both functions in one space.

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona (9)

kitchen, architects Anna & Eugeni Bach

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona (6)

bedroom, architects Anna & Eugeni Bach

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona (7)

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona (8)

bathroom, architects Anna & Eugeni Bach

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona (11)

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona (12)

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona (13)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fendalton House Features a Natural Warmth within a Slightly Industrial Aesthetic

Bound on its northern end by the Wairarapa Stream, a body of water that feeds into the Avon River, the Fendalton House is characterised by three adjoining flat-roofed forms linked by a central visual axis and an industrial palette.

Greenwich Garden Studio / MW Architects

The Greenwich Garden Studio is partly built from bricks reclaimed from the old washhouse and garden walls and the openings which are glazed with ‘crittall’ style doors and windows.

Bellevue Hill House – Sydney’s Dress Circle by Luigi Rosselli Architects

Designed on a steep site, located just below the summit of Bellevue Hill, this substantial residence has been endowed with an eagle’s nest panorama. The harbour is Sydney’s stage set and here on this hill we sit in the dress circle of this theatrical city ...

Gabion House by Spasm Design Architects

This country home starts with an 8 foot thick Gabion wall, which acts as a spine, the first marker which runs for 170 feet, from north to south. Pawna Lake, offers some killer vistas. The pool sort of drifts away from the verandah as a reflective mirror plane, pointing to the peak on the opposite shore.

Ethos: a refined vegetarian restaurant for meat and non-meat eaters

By combining their creative minds, I-AM together with entrepreneur Jessica Kruger have brought the Ethos concept to life. This unique restaurant is located near...

Playter Estates Reinvention / Julie Reinhart Design and Asquith Architecture

This was a collaborative project between Julie Reinhart Design and Asquith Architecture. The Playter Estates Reinvention project is a full renovation and new addition to a house in the Playter Estates Neighbourhood in Toronto, Ontario, Canada.