Residential ArchitectureApartmentsHigh-Rise Condo Unit / Vladimir Radutny Architects

High-Rise Condo Unit / Vladimir Radutny Architects

High-Rise Condo Unit / Vladimir Radutny Architects

Project: High-Rise Condo Unit
Architects: Vladimir Radutny Architects
Location: Chicago, Illinois
Completed 2021
Photographer: Mike Schwartz

Brief: Combination and Renovation of two units into a single 6,200 SF High-Rise Condo Unit, including custom cabinetry

This projects represents our ongoing inquiry into visual lightness and continuity. The design explores juxtaposition, introducing a new material and spatial dialogue within the perceptive weight of a historic building.

High-Rise Condo Unit / Vladimir Radutny Architects

Erected in 1912, this 10-story landmark structure is one of the oldest multi-family buildings in Chicago. Originally built with 3 distinct units per floor, each uniquely shaped due to its location along the bend of Lake-Shore-Drive. In contrast to today’s lifestyle, these apartments were designed in a time of compartmentalized living, with servants and social formalities in place, resulting in a divided interior with little connection to the outside.

High-Rise Condo Unit / Vladimir Radutny Architects

In our preliminary walk-through we experienced the weight of the period, characterized by thick ornate walls, narrow corridors, and maze-like configuration. Seeking to live in a brighter and much more open space, our clients tasked us to combine two large apartments as their new home. We responded by stripping the spaces down to core building elements, revealing the perimeter and structure. Newly liberated columns became the catalyst for organizing the entire dwelling, marching through the interior and bringing two distinct apartments together as one cohesive whole.

dining area, Vladimir Radutny Architects

The geometry and scale of the building’s footprint presented opportunities to articulate new walls, ceilings and material transitions in unexpected ways. White oak cabinetry meanders throughout the apartment, gracefully interacting with the columns, ceilings, and floors. Thin steel frames with obscured glass transmit light from both the east and the west into a central circulation that connects sleeping and living. This connector serves as a gallery space where the walls guide the occupants and act as blank canvas for an ongoing collection of personal objects and art.

living room, Vladimir Radutny Architects

The kitchen was relocated at an intersection of primary living zones. From this area one can perceive the juxtaposition of key design elements choreographing open spaces and views. This is the only place within the apartment where one can experience the mood of Lake Michigan from north to south as well as views of the city to the west.

By sensibly stitching the past with a “lighter” design logic, we crafted a comfortable home, adding a new chapter to an ongoing story…

High-Rise Condo Unit / Vladimir Radutny Architects

living room, Vladimir Radutny Architects

home office, Vladimir Radutny Architects

High-Rise Condo Unit / Vladimir Radutny Architects

bathroom, Vladimir Radutny Architects

High-Rise Condo Unit / Vladimir Radutny Architects

High-Rise Condo Unit / Vladimir Radutny Architects

La Olga Apartment in Barcelona

We found La Olga apartment with way too many partitions regarding its dimensions and its availability of natural light and ventilation. We decided to pull as much as possible the living area towards the back of the building, so that the bedrooms could absorb part of the light that is filtered through the main façade

Gavish Apartment in Tel Aviv / Gali Amit

Architect: Gali Amit Project: Gavish Apartment Location: Tel Aviv, Israel Project Year 2017 Photography: Amit Geron Located at the heart of a metropolis, this duplex apartment is on the...

ROOM collection by Erik Olovsson & Kyuhyunk Cho

We can say, using a turn of phrase, that the report people have with furniture is to insert an object into a square space....

Lakeside Retreat Northeast of Toronto by Bohlin Cywinski Jackson

This Lakeside Retreat was designed in 2016 by Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller. Located approximately three hours northeast of Toronto, Ontario, this 3,300 sq. ft. retreat is carefully situated along the shores of Contau Lake on a remote, seasonally isolated woodland spanning nearly 100 acres.

Orchard House Perfectly Combines Warmth of Wood with Brightness of White

The Orchard house is located in the village of Alboraya, in the border area between the urban grid and a great extension of a vegetable and tiger nut garden. It is a house between medians located on the corner of a residential block and therefore enjoys the convenience of urban housing and at the same time, it has its broad views over the orchard that fades into the horizon.

Related Articles