Italianate Style House, Sydney / Renato D’Ettorre Architects

Italianate House / Renato D'Ettorre Architects

Project: Italianate Style House
Architects: Renato D’Ettorre Architects
Location: Surry Hills, Sydney, Australia
Completion date 2018
Photo Credits: Justin Alexander
Text by Renato D’Ettorre Architects

This project involved the restoration and modification of a heritage-listed three storey Italianate style c1890’s terrace house and 1860’s sandstone stable in inner Sydney. The concept was to translate the 1990’s office fit-out into a modern-day residence preserving the historic style of the building while inserting a brave and very contemporary atmosphere inside.

kitchen / Renato D'Ettorre Architects

The substantial alterations & additions project comprised four components: the three-storey terrace house for the family, the historic sandstone stables converted into guest quarters to eventually accommodate ageing parents, restoration of rear stone fences and a new concrete carport with landscaped roof terrace and swimming pool.

Italianate House / Renato D'Ettorre Architects

Due to the low heritage significance of the terrace home’s rear wing total restructuring was possible where the most dramatic design intervention took place.

Italianate House / Renato D'Ettorre Architects

Introduction of the impressively engineered double height brick vault to the restructured rear wing seemed an appropriate element for the Italianate style of the house. This brings to modern design such elements of historical grandeur that gave rise to the notion ‘the arch never sleeps’.

Italianate Style House / Renato D'Ettorre Architects

The building’s main historical features such as ornate marble fireplaces, main staircase, and entry glass panelled door and side lights were brought back to life contributing to the beauty of the new residence.

Italianate Style House / Renato D'Ettorre Architects

Materials favoured where salvaged bricks, terracotta tiles, white Carrara marble and white stuccoed walls.

home office / Renato D'Ettorre Architects

The existing building’s generous size permitted additional spaces beyond the client’s needs and expectations allowing introduction of the multi-use conservatory on the second level of the homes rear wing. The conservatory has been treated as an outdoor living area with potted trees. The expansive double glazed roof acts as a heat bank to disperse hot air through the upper levels of the house in the cooler months and can also act as a drying area during wetter periods.

bedroom / Renato D'Ettorre Architects

Italianate Style House / Renato D'Ettorre Architects

bathroom / Renato D'Ettorre Architects

Italianate Style House / Renato D'Ettorre Architects

Italianate Style House / Renato D'Ettorre Architects

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Transforming a Tired East London Office into a Beautiful Place to Work

Transforming a Tired East London Office into a Beautiful Place to Work

Co-working market leaders, The Office Group wanted a new location in the heart of Old Street’s Silicon Roundabout. BAA’s task was to transform Albert House, a tired office building into the kind of fresh, functional, and innovative space
Alpine Noir Chalet, Casework Design Studio 4

Alpine Noir Chalet / Casework Design Studio

When you think of mountain cabin, modern and funk aren't words that come to mind. So we jumped at the opportunity when our clients talked about their dream of a small, modern chalet. Words like alpine, funk, and gezellig drove the design direction.
Bonvivan Apartment / Interra Studio - Dmitry Barashko

Bonvivan Apartment / Interra Studio – Dmitry Barashko

This is the third project for one of our customers. During our acquaintance, his taste preferences changed with himself, metamorphosed our ideas about what and how to design. We call this project "BONVIVAN apartment ".
Bluish House by Studio Colnaghi Arquitetura

Bluish House by Studio Colnaghi Arquitetura

The Bluish House is located on the Brazilian Southern coast, and it is use during holidays and weekends by a young couple. The client’s aim to a refugee on the bayside to welcome friends and family.

La Heronniere – Low Impact House Design by Alain Carle Architect

Alain Carle Architect completed the design and development of La Héronnière, a sustainable modern home in Wentworth-Nord, Québec, Canada. With low impact design, La Héronnière’s conceptual approach proposes an interpretation of the notion of recycling.

More Articles Like This