Residential ArchitectureHousesMills House / Carol A. Wilson Architect

Mills House / Carol A. Wilson Architect

Mills House by Carol A. Wilson Architect

Architects: Carol A. Wilson Architect
Project: Mills House
Team: Gavin L. Engler Assoc. AIA
Location: Chebeague Island, Maine, United States
Area: 241.55 sqm
Photography: Trent Bell

In 1700, it was first reported that the coast of Maine had “as many islands as there are days in the year.” Thus, the Calendar Islands began to epitomize Maine living. Chebeague represents one of these islands and carries with it a rich history among the generations who call this place home.

Mills House by Carol A. Wilson Architect 1

Located on two acres of land on the southeast shore of Chebeague, the Mills House opens to a 180-degree unobstructed view of island landscape and seascape. Sited on the edge of the tree line with a southern exposure to the water, the house intensifies the views and takes advantage of passive solar gain. An existing oak tree at the southwest corner of the house shades the deck and porch during the summer. The oak tree and its root system were rigorously protected during construction.

Mills House by Carol A. Wilson Architect 2

The straight edge drawn between lawn and island bramble delineates the space of the house. A path through the thicket and the invasive phragmites leads to a wide sandy beach, a rarity – sand beaches comprise only 2% of Maine’s coastline.

living room, Carol A. Wilson Architect 3

At 2,600 square feet, the house consists of a primary space that accommodates kitchen, dining, and living. The Mills house opens and closes depending on the weather. Exterior pocket doors between the house and the screened porch disappear and the porch becomes an extension of the living space. From the porch there are views of the town of Cape Elizabeth and Portland Head Light, 12 nautical miles to the south. On the east end of the house is the principal bedroom and bath. The second floor contains two guest suites for children and a bunkroom for grandchildren.

Mills House by Carol A. Wilson Architect 4

The south wall of the house is supported by laminated wood columns that extend from the top of concrete piers, through the house to the roof structure. The north wall of the house is supported by a foundation wall that wraps around a small mechanical space/basement. The suspended boxes are insulated on all sides with closed-cell foam and additional polyisocyanurate insulation on the roof. The overhanging second floor is calibrated to shade the southeast glass. The Danish wood-burning stove has a fan for air circulation and is an aesthetic efficient alternative to a traditional wood-burning fireplace. The stove supplies the heating in the shoulder seasons; the systems in the Mills house are designed to be completely closed-down in the winter.

dining room, Carol A. Wilson Architect 5

Mills House by Carol A. Wilson Architect 6

Mills House by Carol A. Wilson Architect 7

Mills House by Carol A. Wilson Architect 8

staircase by Carol A. Wilson Architect 9

bedroom, Carol A. Wilson Architect 10

Mills House by Carol A. Wilson Architect 11

kids bedroom, Carol A. Wilson Architect 12

Mills House by Carol A. Wilson Architect 13

Mills House by Carol A. Wilson Architect 14

Mills House by Carol A. Wilson Architect 15

Subscribe to our newsletter

Spacious Apartment with Industrial and Retro Features

Located in London, this spacious apartment with industrial and retro features is presented to us by ShootFactory. 1200 sq ft overall space, with architect...

Crane House by Anonymous Architects

Architects: Anonymous Architects Project: Crane House / Two story building cantilevered structure Location: Mt Washington, Los Angeles, USA Lot Area: 1,900 & 2,200 sq.ft downslope Building Area: 1,050...

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Inside a century old structure initially built for automotive assembly and display, we renovated a residence that was poorly functioning as a domestic space. In resolving the spatial problems inside this impressive volumetric shell ...

Old French Villa Renovated and Extended with a Large Contemporary and Minimalist Space

The owners of an atypical 3 story house contacted us with a strong intention to transform an existing small living room into a large contemporary and minimalist space. We worked on the re-organization of the living spaces, having in mind the view from the inside and the interior light. We also wanted the terrace to become an extension of the living room.

Modern Texas Home Integrated in a Peaceful Natural Landscape

Forming the centerpiece of a master plan by the architects that includes a guest house, pedestrian bridge, and a small boathouse, Residence 1446 acts as a hub for the entire complex. Situated in a low-lying field adjacent to both a lake and a quiet lagoon, the home’s location was selected to preserve the existing trees and to frame large views of the site.

Recommended Stories