Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture

Architects: Scalar Architecture
Project: Anker Jordan Cottage
Project Team: Julio Salcedo – Principal in Charge, Ben Prager, Cristina Marti Vilar, Fernando Cremades, Julia Castano, Laura Hernandez Ramos, Lina Gao, Min Ji Kim, Murilo Machado Candido
Project Location: Ossipee Lake, New Hampshire, United States
Total Area (sq.ft.): 3,000 sf + 700 sf deck
Month/Year of completion: October 2017
Photographer: Miguel de Guzman, Imagen Subliminal

Nestled in a peninsula on Ossipee Lake, New Hampshire, the Anker Jordan cottage is formed by two conjoined prisms that provide an elegant and singular resolution to a wide range of desires and concerns. Among these concerns are passive climate responses, adaptability for multi-generational living, and deference towards the spectacular surrounds – including the lake, forests, and White Mountains range beyond.

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 1

The cottage’s lakeside site is uniquely challenging. Beyond its climate, topography, and vegetation – all orientations offer distinct opportunities in need of reconciliation: there are northern views, sparse southern solar exposure, western summer and northwestern winter winds, and southern and eastern neighbors to shield from.

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 2

The client family is invested both in the intermingling of the three generations, and the acknowledgment of the interdependent needs of all the generations. To this regard, the family favors the degree to which the spaces may be used as a gathering continuous sequence, whilst providing rather separate moments of isolation and play.

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 3

Using a process of adaptive computational design, Scalar developed an elemental prism that maximizes interior volume while affording a high passive environmental efficiency and minimum impact on the site. The folded roof simultaneously negotiates the southern exposure, the northern views, the management of rail and snow precipitation, and the summer westerly winds. The interior of the prism is articulated as interconnected cells that afford a complex landscape of social interaction. The process is then reiterated in a fractal fashion to address multigenerational family program: A conjoined second prism – evolved from the first one, provides a discreet yet connected realm for the young adults occupying the middle level. Below it, the ground floor is given over to the grandparents’ quarters.

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 4

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 5

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 6

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 7

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 8

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 9

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 10

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 11

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 12

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 13

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 14

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 15

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 20

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 16

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 17

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 18

Anker Jordan Cottage by Scalar Architecture 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Charm Townhouse by Meirav Galan Architect

The Charm Townhouse, owned by the Charm-Long Family, has been designed in the historic neighborhood of Neve Tzedek, Tel-Aviv, as an addition to an existing old house originally built at the beginning of the last century.

Tastefully Renovated Italian Apartment by BLAARCHITETTURA

The apartment is on the second floor of a building 50s. It is located in a special area of Cuneo (North of Italy), very green and well positioned. His T-shaped configuration, with the best solar exposition located at the opposite side of the entrance, has determined a radical change of the internal plan.

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland

A recently retired couple wanted to build a summer villa that would reflect their aspiration for enjoying the beautiful lakeside landscape with their extended family and friends, while at the same time minimising the impact of the construction on the surrounding natural environment.

Beechdale House, London / Paul Archer Design

Unusually, the rear wing of this Edwardian terraced house faced onto the blank side wall of the adjacent house, leaving a narrow corridor-like external space which served only to bring light into the rear reception room.

Wood Structure Inside Stone Walls / Corpo Atelier

Architecture studio Corpo Atelier has renovated and restructured an old stone outbuilding in a rural area of northern Portugal, adding a bulky wood structure...

Sophisticated Parisian Apartment by Olivier Dwek

Interior design is one of the disciplines that Olivier Dwek undertakes with a passion. His taste for the interaction of materials and unexpected, exclusive...