Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue

Project: Yo-Ju Courtyard House
Architect: Wittman Estes Architecture+Landscape
Design Team: Matt Wittman AIA LEED AP, Jody Estes, Ashton Wesely
Structural Engineer: Malsam Tsang Structural Engineering
Builder: DME Construction Inc.
Kitchen: Henrybuilt
Location: Clyde Hill Neighborhood, Bellevue, Washington
Building square footage: 3,460 sf
Photography by Andrew Pogue and Henrybuilt

What happens to the suburban single-family home as cities become dense and privacy becomes limited? It must look inward. Through a series of thresholds from opaque to transparent, Yo-Ju Courtyard House, which means “secluded living” in Mandarin Chinese, embraces the future of suburban density by establishing a private experience despite being adjacent to a busy arterial street in the Clyde Hill neighborhood of Bellevue.

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue
The Yo-Ju Courtyard House is a secluded refuge that embraces the challenges of increasing suburban density through design rooted in courtyards, transitional program zones, and borrowed views.

Home to an active family with three young children, the architects addressed the challenges of future density—the danger of increasing traffic with playful children, noise pollution, and decreased amount of natural vegetation—by having the house look inward instead of outward. The house draws upon the traditions of “Chinese courtyard and garden design, along with the ideas underlying Chinese landscape painting techniques, to rethink the traditional single-family home” says architect Matt Wittman.

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue
Yo-Ju “Secluded Living” Embracing the future of suburban density, Yo-Ju carves out privacy near a busy arterial street.

Designing around Courtyards
The design is organized in three elements: 1) the entry courtyard, which is screened from busy NE 24th Street; 2) the house living volume, which presents an opaque facade to the street, and a transparent facade to the rear; and 3) the garden courtyard, which is composed of a secluded zone in the rear yard where children can play freely. The courtyard house connects space with nature. The entry courtyard functions as a threshold between the street and the interior. A black-stained, tight knot cedar fence marks the next transition as a concrete path moves through a bed of grasses and a Japanese Maple tree. Inside the secluded garden courtyard, all signs of urban life disappear within the oak casement of the kitchen, concrete flooring, and floor-to-ceiling sliding doors.

interiors, Wittman Estes Architecture + Landscape
Blending the Outside and Inside / Public areas are arranged around the garden courtyard, with open corner doors that connect all the spaces together.

By creating the illusion of large spaces that seamlessly transition to outdoor views, the house used one third less of a footprint than was allotted. Chinese landscape paintings employ a “atmospheric perspective” technique to enhance the perception of depth of space. Yo-Ju uses this technique to create “visually larger spaces than what actually exist—the eye marks the level of oak stairs, then the large sliding doors, finally reaching the garden courtyard beyond,” says Matt Wittman. This spatial efficiency help shape a new model for suburban housing—a decreased footprint that allows for maximum energy savings and increased planting area, privacy, and views into nature.

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue
Embracing Nature Through Courtyards / Open interior rooms adjacent to courtyards create visually larger and multi-functional spaces.

Public / Private
“The house uses two major program zones to shape layers of privacy and community,” Matt says that were “inspired by an ancient Chinese garden design principle known as ‘Big Hide.’” The communal spaces open up in the center of the house while the private ones are situated at the front of the house on two levels. Hidden in the private areas, the upper floor is arranged around a craft and teaching space for the family’s three children. In the communal spaces, the house opens up to the lounge and kitchen, and then onto the main living and dining. These public areas are arranged around the garden courtyard, with open corner doors that connect all the spaces together. Through design rooted in courtyards, transitional program zones, and borrowed views, the Yo-Ju Courtyard House aims create a new model for single-family housing.

staircase, Wittman Estes Architecture + Landscape

plan

bedroom, Wittman Estes Architecture + Landscape

bedroom, Wittman Estes Architecture + Landscape

home office, Wittman Estes Architecture + Landscape

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue

bathroom, Wittman Estes Architecture + Landscape

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue
The “Big Hide”: Communal / Private Zones / The “Big Hide” is a principle from ancient Chinese garden design where one can be hidden in the city.

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue
Garden Courtyard / Inside the secluded garden courtyard, signs of urban life disappear.

See More Images in Gallery

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Ranch House and Pool Pavilion in Texas, Drophouse and ROOT Design 14

Ranch Remodel and Pool Pavilion in Texas / Drophouse and ROOT Design

Design / Build in partnership with ROOT Design Company, Drophouse completed all steel and wood components for this ranch remodel and pool pavilion. Pool Pavilion features 4 sliding doors over 16' tall and steel fireplace. Ranch house features zinc backsplash and steel firewood storage.
merchandise display room

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Working together with a Bellevue-based Executive Architect, JPC Architects, the Design Team at Clive Wilkinson Architects implemented a dynamic design solution that incorporated flexible, open workspace for the company’s software and hardware departments

Second Locke Aparthotel to Open in Edinburgh in June

Eden Locke aparthotel, which is located on George Street in the heart of central Edinburgh, opens in June 2017. Locke is a design-led aparthotel...
Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Project: Polzeath Beach House Architects: McLean Quinlan Architects Interior Design: McLean Quinlan, Jam Interiors Structural Engineer: Frank Van Loock Associates Location: Polzeath, Cornwall, England, United Kingdom Year 2019 Photography: Jim...
Ethereal Loft in Tribeca LABLstudio

Ethereal Loft in Tribeca / LABLstudio

LABLstudio has designed this ethereal loft in the heart of Tribeca, that combines relaxed femininity with modern accents. Photos by Matthew Williams

More Articles Like This