Residential ArchitectureHousesLive Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

Project Name: Live Oak Ridge Residence
Architecture Firm: KOA – Keyes Office of Architecture
Lead Architect: Devin Keyes
Contractor: Andrew Milam – Parkside Homes
Engineering: Tim Zhang – GreenEarth Engineering, Inc.
Interior Design: Karen Kopicki – Kopicki Design
Project Location: West Lake Hills, Texas, USA
Completion Date: 2022
Gross Built Area: 6,500 sqft
Photographer: Leonid Furmansky

Set within the rolling terrain of West Lake Hills, Texas, the Live Oak Ridge Residence is designed to take advantage of the surrounding tree-top views. The goal was to create a home that could be both private from the street and open toward the rolling hills.

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

The upper level is visually open to the outdoors and abundant with fresh air. The ribbon-window design gives unobstructed views of the landscape, and the entire upper level is bookended with balconies opening to the outdoors. In the spring and fall months, the house can live as an open-air loft with unimpeded fresh air passing throughout the home.

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

A stone entry volume buffers the opening living area from the street level. This stone-clad element serves as an anchor to which the more private areas of the home are housed. Compressed within the stone volume, the kitchen is designed with expansive views of the rolling hills on one side, and a curated view of the front yard on the other.

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

Special care was taken to ensure that natural light was able to reflect over the stone volume, allowing balanced light to enter every room such that no artificial lighting is needed throughout the day.

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

Set behind the entry limestone volume, the angular roof reflects the slope of the original site with the body of the home cloaked in black metal panels and cedar wood soffits. The layering of these structures is meant to be understood from the street and, when inside, the concept is flipped from the attention of volumetric elements to an interior concept of living within and above the trees.

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

Live Oak Ridge Residence / KOA – Keyes Office of Architecture

 

 

Subscribe to our newsletter

Elemental House in Vermont / Elizabeth Herrmann Architecture + Design

On a rural hillside property encircled by fern-carpeted woods with breathtaking Green Mountain views, owners of the Elemental House envisioned a home enveloped by nature where they could relax with family and friends

Omnidirectional Practice of Metabolism Design Concept – Inno. EcoSLab by QUCESS Design

Completed in September 2020 and located at the north exit of Chuangye Street, the Inno. EcoSLab in Zhongguancun, which was designed and renovated by QUCESS, provides the city and the urbanite with a unique space open for 24-hours a day.

A Former Storage Room Turned by Egue y Seta into Family-Hub

Let’s climb the stairs and take a look in to this redefined super-attic: a former storage room turned into family-hub.

Dragonfly Vacation House, Montana by Olson Kundig

The Dragonfly Vacation house emphasizes the crossing point between these two ecological zones – a distinct yet subtle marker of the family’s presence and legacy.

Church House is an Adaptation of an Existing Heritage Church into a Unique Family Home

The Church House is a 2 storey hillside residential extension and adaptation of the heritage listed ‘Church of Transfiguration’ in the Brisbane suburb of Norman Park. The family home incorporates elements of subtropical design and emphasises a connection to the natural and built context of the site.

Recommended Stories