Lotto 16 Residence / Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri

- Advertisement -

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri

Architects: Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri
Project: Lotto 16 Residence
Project Team: Nunzio Gabriele Sciveres, Giuseppe Gurrieri, Fabrizio Camillieri, Valentina Occhipinti
Location: Marina di Ragusa, Sicily, Italy
Year 2017
Photographer: Filippo Poli

Lotto 16 is part of the Garden cooperative in Marina di Ragusa, which consists of two-story residences surrounded by big gardens. The ground level hosts the living area, kitchen and dining room; all environments have a direct relationship with the exterior.

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 1

The space is strongly defined by the treatment of the horizontal surfaces and by the presence of a sculptural staircase. Custom made glazed lava stone tiles can be arranged to form different geometric compositions.

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 2

The colors of the tiles are white, cobalt blue, and giallo siena; the volume of the staircase is completely cladded with yellow Valchromat and is located next to a volume that stores technical systems.

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 3

The second floor hosts the sleeping area featuring two bedrooms and two bathrooms.

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 4

The paths and porches on the exterior are made of local stone; the pergolas screen the main openings and are made of white painted galvanized iron covered with bamboo.

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 5

Landscape designers developed the design of the gardens, which feature several tropical plant species organized in an informal way in contrast to the geometric rigor of the architectural volumes and outdoor paths.

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 6

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 7

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 8

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 9

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 10

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 11

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 12

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 13

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 14

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 15

Lotto 16 Residence, Nunzio Gabriele Sciveres and Giuseppe Gurrieri 16

- Advertisement -

Terraces Home – Agritecture Project by H&P Architects

Terraces home is a single-family residence designed by Vietnamese studio H&P Architects. Project description: As a part in a chain of Agritecture development projects, Terraces...

AV Loft Apartment in Niš, Serbia / Arhitektura Budjevac

AV Loft apartment is located in Niš, Serbia. Its open-plan layout is mostly dictated by its tenant, a young male in his early 20s. The current layout is derived from two traditional apartments.

Converted Warehouse, Rotterdam / Firm Architects

For a private investor, Firm converted a 215 square meter part of this 120-year-old Warehouse on one of the busiest harbours in the Port of Rotterdam. The poorly lit space combined with a north-facing facade with just a few windows meant the owner needed to be visionary in order to perceive a bright and well usable office space.

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces

Located directly adjacent to Pacific Spirit Park, the FdVA design team identified the forest setting of the neighbourhood as the driving design element. The Vancouver house is conceived as a pavilion in a park: a loose arrangement of simple, bold elements that float in a park-like atmosphere.

Prahran House, a Brutalist Home in a Former Textile Factory

Sitting behind an industrial facade is the striking brutalist Prahran House. An escape from the streetscape, our design provides a nod to the style of the original building with the restored facade of the former textile factory.

Pahi House, Rural Retreat in New Zealand by Pac Studio

This cost-effective and environmentally responsible new home is placed between native bush and the Kaipara Harbour on the Pahi Peninsula. The two-bedroom house has a highly efficient plan, which takes into account standard sheet sizes and construction techniques ...

Brooklyn Family Home with a Distinct Industrial Aesthetic

In Brooklyn’s prime Clinton Hill neighborhood, Murdock Solon Architects completely transformed this Landmarked townhouse while maintaining many of its original elements through creative interventions.

Teton Retreat by RO | ROCKETT DESIGN

A young family desired to build a retreat on a large lot located outside Jackson Hole, Wyoming in bucolic Teton County, Idaho. The design locates the house amidst an expansive wetland that fluctuates seasonally.

Morningside Residence / Kieron Gait Architects

Morningside Residence by Kieron Gait Architects is a quiet, respectful and poetic addition to a 1920s Queenslander house. The existing 1920s house is a beautiful house, but highest and divorced from the garden.

Old Classic Viennese Apartment Modernized and Refurbished by Destilat

The Apartment E&E is more than just a conventional redevelopment of an old classic Viennese apartment; it is a statement about sustainable interior design. The concept’s central theme was to unite the consumption-critical lifestyle of the owner ...

Collectors Cottage / Mark Szczerbicki Design Studio

Collectors Cottage is a renovation and extension of an existing character-filled bungalow. The design celebrates domesticity by providing a well-crafted backdrop for the owner’s quirky collection of artifacts, ceramics, instruments and household goods.