Residential ArchitectureHousesLui House / D'Arcy Jones Architecture

Lui House / D’Arcy Jones Architecture

Lui House, D'Arcy Jones Architecture

Project: Lui House
Architects: D’Arcy Jones Architecture
Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Year 2018
Area: 5000 SF
Photographer: Ema Peter

Text by D’Arcy Jones: This project is located in Vancouver’s traditional RS-5 zone, where a house’s street-facing elevation must be inspired by the two houses on each side. But anything goes at the interior and out back. The Lui House enthusiastically embraces this odd and archaic approach to street-making, by taking the best elements of the neighbouring houses and re-assembling them into a muted face that is agreeable enough to not stand out, but atypical enough to suggest a rich inner world.

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 1

Throughout, different shapes and materials are pulled apart by 3” at the exterior and 1/2” at the interior. These gaps are proportional to how interiors and exteriors are experienced. Exteriors are mostly experienced from a middle distance, and interiors are experienced up close.

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 2

All of the project’s materials have substance and depth. Real brick, real Douglas Fir windows, real cedar shingles and tons of natural light combine to make a domestic world that feels much older than it is.

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 3

Lui house is a complex and calm sanctuary for a young family and their inlaws, that takes full advantage of its open mature garden. Even on a rainy day this house glows inside, in sculpted contrast with deep oak woodwork inside and the verdant green landscape outside.

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 4

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 5

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 6

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 7

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 8

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 9

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 10

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 11

Lui House, D'Arcy Jones Architecture 12

Subscribe to our newsletter

Coal Harbour Apartment by Haeccity Studio Architecture

The 2,150 square-foot Coal Harbour apartment originally felt much smaller due to a fragmented layout and jarring material palette. Strong, simple gestures resulted in a revised layout that opened up the living area while reconnecting the space with breath-taking views of the mountains, oceans and the city.

Tile House by Kohn Shnier Architects

The house is made to function flexibly with and without visitors. It has been designed and built for an empty-nest couple looking to re-size as their adult children have moved out.

Filbert Cottages by Buttrick Projects Architecture+Design

The Filbert Cottages were built as modest rental housing by William Bush during the construction frenzy that followed the 1906 earthquake.

Villa Vatnan / Nordic — Office of Architecture

Located in Trondheim‚ Norway, Villa Vatnan is a private residence designed by Nordic — Office of Architecture. Villa Vatnan is perched on top of a hill...

Oaks Residence by Maryann Thompson Architects

The Oaks Residence remains mysterious and de-objectified, and the landscape takes on the reading as the primary object of the project. The interior of the house develops along an unfolding spatial sequence that constantly orients and reorients the viewer to the site as one moves through the project, knitting the site and the house together.

Recommended Stories