Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

Project: Maison Soeur
Creator/architect: APPAREIL Architecture in collaboration with Catherine Gauthier
General contractor: GCT Construction
Ceramist: Marie‐Ève Dompierre
Location: Montréal, Quebec, Canada
Year 2019
Photographer: Félix Michaud

An architect and her partner, parents of twins, called upon APPAREIL Architecture to design the expansion and refurbishing of a veterans’ home in Verdun. The client, Catherine Gauthier, being an architect herself, the project was conceptualized through collaboration and communication among all parties.

Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

The concept imagined by the firm developed around the theme of duality, recreating the existing volume through a “sister house”, or Maison Soeur, that stands out through its clean signature. The residence is a veterans’ home, typical lodging of Montreal’s 1950s working-class neighbourhoods, it was important to respect its architectural heritage. The stakes consisted in highlighting the volume characteristic to this type of building, while giving it a second life that better responded to the new owners’ need for space. The extension thus presents itself as a reinterpretation of the existing structure, through its silhouette and its physicality. The roof’s double-sloped archetype is reproduced, as is its masonry envelope.

A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

In the new extension, openings and luminosity are emphasized by generous windows. The interior spaces offer distinct layouts, favoring connexions between the rooms and the garden. The layout ensures abundant light throughout the interior spaces, whose pale hues contrast with the dark brick of the new facades.

Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

Pragmatic, the plan maximizes liveable areas by reducing traffic and favoring interplays of transparency that reinforce the connection between interior and exterior. Between the old and new volumes, a glass and grating footbridge subtly emphasizes the passage between the two eras. At the heart of the extension, the kitchen stands out by its luminosity and its direct relationship with a large adjoining garden.

A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

The Maison Soeur was designed to adapt to numerous construction constraints, all while maintaining a strong distinction between the volumes and an abundant entry of light. Born from a collaborative process, the Maison Soeur preserves its recent heritage through a somber and pragmatic architecture.

Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Calloway Ridge House, Tennessee / Sanders Pace Architecture

Calloway Ridge House, Tennessee / Sanders Pace Architecture

The transformation of a 1950’s suburban ranch house began with a search for a property without covenants or restrictions common to many of the residential neighborhoods that were located within clients targeted area.
Pencil Office

A Simple Terrace House by Pencil Office

A Simple Terrace House is in the Windsor Park neighbourhood of Singapore and is composed of two pitched concrete forms containing the private bedrooms and attic terrace.
Modern Danish Longhouse / Lenschow & Pihlmann

Modern Danish Longhouse / Lenschow & Pihlmann

This Modern Danish Longhouse has been the inspiration for a new single-family house on Fanø an Island in the Wadden Sea. The typology is characterised by its elongated shape where the barn and habitation were traditionally placed under a continuous roof.
Batel Loft / Giuliano Marchiorato Arquitetos

Batel Loft / Giuliano Marchiorato Arquitetos

The Batel Loft surge of a young entrepreneur's desire to have a haven for his hectic life of meetings. The concept of the project is clear, a compact apartment without excesses, but with a unique, minimalist architecture in its pure form and with pieces of Brazilian design.
Cafe Medici 3

Caffe Medici in Austin / RUNA Workshop

Caffe Medici is a project designed by Austin-based RUNA Workshop. From the architect: The character of its neighborhood is at the heart of every Caffe...

More Articles Like This