Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier

Project: Old Book Warehouse Converted
Architects: Mas-Aqui Architecture & Interior Design
Location: Barcelona, Catalunya, Spain
Area: 1700 sqft / 180m2
Photographer: José Hevia

The Up Gracia Home Studio project is a conversion of a ground-floor publisher’s warehouse into a residence and atelier for an artist-architect couple. A dismal old book warehouse is completely transformed by Mas-Aqui into a bright and airy residence-atelier with a double apartment and patio-verandah plus a separate additional apartment unit.

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier 1

The 250 m2 of the old book warehouse had not been updated in 60 years: It was run-down, dark, and divided. But, thanks to this renovation, the property now offers wide, open spaces full of natural light. In addition to these improvements, new drainage and floating flooring with thermic and impermeable insulation were also installed.

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier 2

Guiding this architectonic and aesthetic project has been a holistic, fluid, and multiple-use concept for the space combined with the goal of converting the interior patio into the heart of the residence as it links the main living area with the atelier. These two zones are of similar width and offer open spaces that provide unique perspectives, in addition to maintaining privacy and harmony at all times of the day and night.

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier 3

Positioned vertically and in parallel above the glass doors of the atelier are approximately 50 slats of Finnish wood which create a sculptured effect, providing a second skin to the atelier. The slats also screen the master suite from view, which is located above the atelier and accessible from the main salon by a staircase.

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier 4

The atelier can be reached from the main living area by crossing the patio, but should the occupants wish to enter without having to go outside to the patio there is an innovative optional corridor that can be opened to connect the two spaces. A section of the metal wall can be swung open to a 45-degree angle where it meets the opened glass door of the atelier and both lock into place. The moveable wall also has a hidden triangular ceiling piece that provides a cap to the extended passageway.

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier 5

The renovation has extended the life of this former warehouse, converting it into a home full of natural light that enters through the newly created apertures. It is a harmonious combination of Japanese and Catalan style that is simultaneously functional and elegant.

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier 6

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier 7

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier 8

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Aspvik House with architectural structures designed in 1917, 1960 and 2015

Aspvik house was completed recently by Andreas Martin-Löf Arkitekter. The house has 70 sqm and is located in Aspvik, Sweden, near Stockholm. Description by Andreas Martin-Löf: In...

Slope House on the Edge of Lake Rapel, Chile / Hsu-Rudolphy

Slope House is located on the edge of Lake Rapel, two hours from the city of Santiago de Chile. The project is composed of three levels. On the upper floor are the common spaces of the living room, kitchen, dining room, terrace, and services.

The Complete Overhaul of a Condo in Montreal / LA FIRME

This penthouse is located next to the waterfront in Old Montreal. Our client approached us to completely redo the two stories of his condo.

Old Barn Transformed into a Small Cottage for a Young Family

Located on the beautiful sunny slopes of the village of Sarreyer, Switzerland, this old barn of 25 m2 of floor area has been transformed...

Venice House by Walker Workshop

This two story home is our first in Venice California and our two young clients gave us one simple directive: “don't f*ck it up”. Given such freedom, we created a solid mass punctuated by welcoming voids.

Cliff Dwelling is a Residential Renovation with a Cliff-Side View Over Lake Austin

Cliff Dwelling is a renovation project recently completed by Specht Architects. From the architects: Suspended on a narrow limestone ridge halfway down a cliff overlooking...