Residential ArchitectureHousesOtago Bay House / Topology Studio

Otago Bay House / Topology Studio

Otago Bay House Topology Studio
Project: Otago Bay House
Architects: Topology Studio
Team: Amy Hallett and Darren Kaye
Location: Otago Bay, Hobart, Tasmania, Australia
Year 2020
Photo Credits: Paul Hermes
Text by Topology Studio

Located on a lazy bend of the Derwent River in Hobart, this house accentuates the drama of living on the water’s edge. Connections with the landscape oscillate between enclosure and embrace. A courtyard, a colonnade, ledges and terraces soften the distinction between house and landscape with a series of steps and paths.

Otago Bay House Topology Studio

The entry is deliberately solid, drawing you in to the centre of the house where a long, curved wall follows the contours of the site. In the main living space, the roof sweeps up to reveal views of Mount Wellington to the west and Mount Direction to the east. Looking out over the water, the owners can make their morning coffee while they decide if it’s a good day to take the boat out.

Otago Bay House Topology Studio

The lower floor is embedded in the steeply sloping ground, providing the bedroom with framed, sheltered views of the water. Window sills are wide enough to sit on and a small external terrace is the ideal spot for the dogs to doze in the afternoon sun.

Otago Bay House Topology Studio

Inside of Otago Bay House, refined details and carefully selected materials produce a home that is textured and warm. Locally sourced masonry has been custom-manufactured to complement the tones of the setting, while limed-oak ceilings, warm timber joinery and polished concrete floors soften the light, creating a calm atmosphere from which to appreciate the natural landscape.

Otago Bay House Topology Studio

Otago Bay House Topology Studio

plan 1

living room, Topology Studio

living room, Topology Studio

kitchen, Topology Studio

kitchen, Topology Studio

staircase, Topology Studio

bedroom, Topology Studio

Otago Bay House Topology Studio

bathroom, Topology Studio

plan

terrace, Topology Studio

Otago Bay House Topology Studio

Otago Bay House Topology Studio

Subscribe to our newsletter

Kingswood Loft by Massimiliano Capocaccia Architecture Studio

Kingswood Loft was designed by New Zealand studio Max Capocaccia Architecture for a young family with children. The original building on the site was...

Mas Nou House: Interior Renovation by 05AM Arquitectura

Project: Mas Nou House Architect: 05 AM Arquitectura Project team: Júlia Esteve and Laura Rodrigo Location: Platja d’Aro – Mas Nou residential area (Baix Empordà), El Masnou,...

Kamala Center in Kiev by Olga Fradina

The Kamala Center was instinctively and creatively developed thanks largely to the long term acquaintance with a customer. And also thanks to her deep passion for her business (the very story) – colour therapy, Aura-Soma, counselling, different kinds of massage, Yoga and meditation.

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

We have completed a radical new front of house space and studio theatre for the Grade I listed Bristol Old Vic, the oldest continuously working theatre in the English-speaking world

House Connected by Courtyard by Naf Architect & Design

House Connected by Courtyard is a residence located in Tokyo, Japan, designed by naf architect & design. A house with 9 jo (approx. 30 m2) courtyard surrounded by three-story

Recommended Stories