Residential ArchitectureApartmentsDiaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

Diaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

Diaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

Project: Diaphanous Renovation
Architects: idearch studio
Collaborators: Laura Martín, Juan Pablo Ruiz, Architects
Location: Madrid, Spain
Area: 753 ft2
Year: 2018
Photo Credits: Joaquín Mosquera

With this Diaphanous Renovation project for a musician at the center of Madrid, we are presenting the fourth part of our Multiplying Architectures. In this case, we work on a too dark and close preexistent estate, habitual of ground level housings at historical center. The only natural light entered through two windows that were supposed to give light and ventilation to most part of the house.

Diaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

The main goal was then liberating the previous spatial structure and eliminating all non-structural walls. From that point, diaphaneity is the tool that we used to introduce light so that we could multiply interior uses in the public area of the housing. The most important spaces then fulfill the most important traditional public functions of a house (living, dinning, kitchen), only depending on the furniture. But it also enjoys the multiplication of possible and versatile functions. By contrast, the more private spaces (bedroom, bath and closets) are more divided and segregated at the other part of the flat, darker and smaller.

Diaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

After a detailed and technical study of the wooden existent structure, the decision was renovating it and bringing to life the most visual constructive elements that could give a representative and new identity to the project, that are the wooden structure and brick walls. The rest, pure white.

kitchen / idearch studio

Diaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

Diaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

interiors / idearch studio

bedroom / idearch studio

Diaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

Diaphanous Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

bathroom / idearch studio

bathroom / idearch studio

Apartment for a Musician in Madrid / idearch studio

Stylish Penthouse Offering Panoramic Views Over Prague

This stylish penthouse is technically separate object played on top of the apartment building. Layout was designed in the shape of a cross which allows separation of different functional zones. There is a dining zone, living area, area with rooms for kids and sleeping area.

CorTen House in Kontich, Belgium / DMOA Architects

The concept of the CorTen House is based on the use of the Corten steel lamellae. It's not only used to design the building, but it also shapes the landscape and defines the interior.

Blanchette East in London by Blacksheep Design Studio

Blanchette East is the second outpost for Blanchette and the brothers Maxime, Malik and Yannis Alary. Lovingly named after their mother, the new restaurant celebrates everything that guests have come to love about our Soho bistro but with a few distinct variations.

Alibaug Indian Retreat with a Stream Running Through the Middle

With a stream running through the house, this Alibag Indian retreat is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different characteristics of the site. Though seasonal, the streambed allows for an interesting landscape feature throughout the year.

Minimalist Geometric Home by AD Architecture

Situated at the CBD of Shantou, this single-storey luxury residence embraces the river view outside. Spanning 300 square meters, the space is like a piece of white curtain, which opens up a free field for people to experience.

Related Articles