Single-Storey Cottage Extension / House to Catch the Sun by MAKE Architecture

- Advertisement -

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture

Architects: MAKE Architecture
Project: House to Catch the Sun / Single-Storey Cottage Extension
Location: Brunswick, Melbourne, Victoria, Australia
Project Year: 2016
Photographer: Peter Bennetts

Description by architect: This is a rear extension to a single-storey cottage in Brunswick with difficult orientation characteristics – the north sun only reaching the site from over adjoining houses. The new addition pulls living areas to the rear of the site and uses ‘sun-catchers’ for light and spaciousness in the interior.

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture 1

On a long, narrow site, a typical response might be to string a series of passage-linked rooms down towards the rear with setbacks all around. By contrast, this house deploys boundary walls to the southern side and the eastern rear, allowing the new spaces to be pulled apart to a degree that belies the constrained site dimensions and creates a spacious, sunny central courtyard garden shared by all the new rooms.

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture 2

The planning device that enables such dimensional generosity is a stretched linear kitchen bench and home office array that joins dining space to the living room projection. This linking device emphasises length and size with its continuous stratified block wall treatment and vast throw-openable fenestration. With the glass slid back, the kitchen has the spirit of a verandah space, intimately attached to the garden.

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture 3

The low horizontal building mass is punctuated by prominent vertical ‘sun-catchers’ to add nodes of shafting light and soaring space. Cooling breezes are drawn up into these volumes by louvred openings and warming sun is captured into the plan with deeply recessed high glazing.

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture 4

These gestures lend the house qualities of light-filled airiness and expansive leafy outlook uncommon to houses of this constrained site format.

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture 5

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture 7

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture 6

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture 8

Single-Storey Cottage Extension - House to Catch the Sun by MAKE Architecture 9

- Advertisement -

Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects

Located on a large lot in the West Point Grey area of Vancouver, this five bedroom, three level home sits atop a hill and maximizes views of the city and the surrounding landscape.

Linden Street Apartments by Stephen Phillips Architects

The Linden Street Duplex in San Francisco’s changing Hayes Valley neighborhood is a ground-up building project fully completed through in-house labor by Webb Construction in 2015.

Apartment in Paris Designed by Rodolphe Parente for a Passionate of Design

The Appartement 108 is a living place for a passionate of design in the heart of Paris. The flat is composed by a living room with a protagonist brushed brass kitchen. The night area is separated by rotative bookcases from a bright bathroom.

A Stitched Quilt, London / Turner Architects

We have initiated a shift and reorientation of the house to face the back and formally address the garden. The walk through the garden should be seen as akin to a walk through the countryside - and its quilted fields.

Siji Minfu Roast Duck Restaurant in Qianmen, Beijing

Based on this background, Siji Minfu Roast Duck Restaurant, which bears the mission of cultural restoration and inheritance, has been quietly completed. With the stimulation of sensitive taste buds, it opens up a picture of the urban context.

Elegant Desert Retreat Built on a Prefabricated Steel Frame

This collaboration with Jim Jennings Architecture and Martha Angus utilized a factory fabricated steel frame to create a simple yet elegant 3,000 SF getaway in the desert. Jim Jennings invited our office to collaborate on this elegant desert retreat in Palm Springs, California.

Parkville Townhouses by Fieldwork Project

This four townhouse development presents a highly site responsive design with a strong ESD focus, characterised by fundamental principles such as its strong emphasis on internal amenity, privacy, access to light and significant landscape planting.

Split-Level House Featuring an Elegant Composition: Petaluma Residence

Petaluma House, a split-level, open plan contemporary dwelling is located in a rural subdivision near Whitby. Surrounded by very traditional custom homes, this split-level house stands out with its’ clean lines, prominent roof lines and an elegant composition.

VS House by Alp’Architecture / Switzerland

Built on the fringe of the village of Vollèges, Wallis, Switzerland, VS house benefits an amazing view on the valley of Entremont.

Former Dominican Church Turned into a Modern Library in Athy, Ireland

The former Dominican Church in Athy Town is to be a new municipal library. The original building is formed of a striking hyperbolic parabolic curved roof with significant elements of stained glass artwork and the design concept was to preserve the original spatial and light qualities of the former church, whilst upgrading to provide a modern library.

Integral Reform of an Apartment of 123m2 in Avilés, Spain

In the historical center of Avilés, near the Oscar Niemeyer Cultural Center, it is proposed the integral reform of a house of 123m2, consisting of three small bedrooms, two bathrooms, a toilet, a dimly lit kitchen with natural light and a spacious living room