Restaurant Interior DesignSky Bar Melbourne by CHT Architects

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

Project: Sky Bar Melbourne
Architects: CHT Architects
Sora Interiors: Sora Interiors
Builder: Hamilton Marino
Joinery: A Line Joinery
Furniture: Brand Works
Location: Southbank, Victoria, Australia
Project size: 810 m2
Site size: 1520 m2
Completion date: 2022
Photo Credits: Tom Blachford

Sky Bar Melbourne crowns the Oakwood Premier Hotel at level 40, with unparalleled views across the Melbourne city skyline and out to Port Phillip Bay. The statement Sky Bar and terrace are complemented by two further bars in a VIP area and in the adjoining fine dining Strato restaurant.

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

What was the brief?

Our brief for the Sky Bar design was to create an ‘elevated experience’. Its unique location 140 metres high in the sky provides a spectacular backdrop, harnessed by the design and enveloping the visitor.

Upon arrival, the visitor is immersed in a 360 degree live digital, playing live images of the external environment, evoking a sense of flying. Moving through to the Sky Bar, there is a playful juxtaposition between the interior and exterior – with opulent furnishings and soft lighting complementing the main attraction: the view.

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

A central back-lit bar crafted from solid glass blocks provides an atmospheric main feature and soft light source. Darker tones and sophisticated styling combine with a carefully designed lighting strategy in order to minimise glass reflections and remove the visual boundaries between the user and the view, further enhancing the feeling of being amongst the clouds.

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

Describe the way the space or identity responds to the hospitality or retail offering?

The Sky Bar space is a connected elemental sensory experience beginning from the Hotel ground level entry flowing through to the 40th level. The Hotel entry is grounding with linkages to place via Yarra River-inspired integrated driveway waterfall and a 3D vertical lobby sculpture before entry to the lobby lift.

Guests are greeted at lift exit with surrounding aerial view projections evoking a feeling of infinity. The lift corridor ceiling is deliberately low and the bar partially obstructs the view to enable just a glimpse of the sky views.

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

Guests are then enticed to advance into the bar for the full, grand 360-degree unobstructed view. They can then relax in the luxurious low-line, tactile furniture and fully experience the sense provoking surrounds with the further ability to immerse into the sky via the New York style open-air terrace. All culminating in a luxurious, unique connection to Melbourne experience.

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

How is the project unique?

The unique location provided the ultimate inspiration to connect to place via an ethereal elemental oasis floating in the sky. Innovative in its immersion to the surrounds, the Sky Bar required meticulous design curation not to detract from the sky location. This done through; window lines being clear of any built objects to ensure a full 360-degree view and darker interior spaces with the bars being the main light source to create atmosphere and avoid glazing reflection. Even to the point of bathroom visits providing exceptional unobstructed vistas.

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

Sky Bar Melbourne by CHT Architects

Sky Bar Melbourne by CHT ArchitectsSky Bar Melbourne by CHT Architects

Natural Materials Create a Warm and Peaceful Family Apartment in Sao Paulo

This family apartment located in São Paulo, was designed for a family who was asking for integrated spaces. We came up with a proposal to create a large and fluid space taking advantage of the natural lighting conditions and recreating spaces, eliminating partitions and uniting the environments.

Hood River Residence in Oregon by Scott | Edwards Architecture

Located on the northern slope of an extinct volcano, the Hood River Residence rests at the transition between the agricultural valley and the forested hillside of Hood River Valley.

Classic Mansion Renovation / STEP by Van Staeyen Interieur Architecten

STEP is a renovation project completed in 2016 by Belgian studio Van Staeyen Interieur Architecten. From the architect: This classic mansion in Antwerp is not lacking...

Sweet Factory House by Folk Architects

The Sweet Factory House project is an alterations and a second-level addition to a former sweet factory located within inner Melbourne. The upper level pops over the heritage facade to frame an outdoor terrace, master bedroom and adjoining bathroom.

Bar House in New York / Audrey Matlock Architect

The Bar House site is 13 acres of gently sloping land abutting a 500 acre protected forest preserve. Access to sunlight and views informed our strategy to locate the structure at the site’s highest elevation. Two linear volumes are stacked in perpendicular fashion.

Related Articles