Southerleigh Fine Food and Brewery, San Antonio / Clayton & Little

Southerleigh Fine Food and Brewery, San Antonio / Clayton & Little

Project: Southerleigh Fine Food and Brewery
Architecture: Clayton & Little
Interior Designer: Joel Mozersky Design
General Contractor: Guido Construction
Landscape Architect: Ten Eyck Landscape Architects
MEP Engineer: Blum Engineering
Structural Engineer: Danysh & Associates
Specialty Fabricators: Flux Metal Studios (custom light fixtures, historic stair, Silo light fixture, Zinc countertops)
Location: San Antonio, Texas
Photography: Nick Simonite, John Davidson, Chloe Hope Gilstrap

Southerleigh Fine Food and Brewery celebrates cross-cultural southern cuisine and craft beer within the former historic Pearl Brewery, an 1890s-era building located in the heart of what is now dubbed the Pearl in San Antonio. Clayton & Little worked to bring the gritty magnificence of the brewhouse back to life while adapting it for contemporary needs.

Southerleigh Fine Food and Brewery, San Antonio / Clayton & Little

The Pearl Brewery had operated as a commercial brewing facility until 2001 after which it was redeveloped as a food, beverage, and cultural destination center within the city. The original 1893 brewhouse had received various additions over the years. In order to preserve as much of the existing building and its patina as possible, new construction was strategically inserted into the structure to work with the existing architecture and spatial configuration. Clayton & Little retained vestiges of the deep history at Pearl through the re-purposing of remnant historic equipment, transforming them into both functional and decorative elements. Together with Joel Mozersky Design, the team designed Southerleigh as a 7,600-square-foot restaurant, bar and brewery complex (including 5,000-square foot of combination restaurant and bar and 2,600-square-foot brewery) to reuse brewery equipment and enhance the historic structure.

Southerleigh Fine Food and Brewery, San Antonio / Clayton & Little

The massive, unreinforced load-bearing walls posed a structural challenge for the project requiring careful placement of new openings and steel to accommodate the new floor plan. Existing large masonry openings and original demising walls that separated the large interior volume into smaller work areas were preserved to create three distinct dining rooms, each with their own signature bar. Interior walls and structural elements remain unfinished alongside expansive historic double-hung wood windows, showcasing the buildings hard-won patina.

Southerleigh Fine Food and Brewery, San Antonio / Clayton & Little

Honoring the past, the copper-clad mash tun and boil kettle sit in their original locations, serving as a focal point as patrons enter the main dining space. Production line conveyors were re-used as decorative wall cladding above the centrally located bar, which also includes salvaged bottling line parts to create a unique pendant light fixture. Fifteen-foot-tall original stainless steel kettle tops were re-purposed to provide a centerpiece for the back dining room. Clayton & Little also renovated the 60-foot-tall grain silo into a private dining room, with a custom 15-foot diameter steel light fixture salvaged from the original brewing tanks.

 steel stairs, San Antonio / Clayton & Little

The new second floor and mezzanine house the brewing operations which act as a dramatic backdrop for the restaurant’s dining rooms below. Lighting design by Bos Lighting showcases the brewing equipment and vaulted ceilings. At the new steel-and-concrete mezzanine, the original historic stairs, were meticulously dismantled, modified and reassembled by Flux Metal.

Southerleigh Fine Food and Brewery, San Antonio / Clayton & Little

Reclaimed white oak floors complement zinc countertops and leather seating. Existing painted brick walls were sealed and new plaster walls were added, showcasing blue and white murals inspired by historic photos and floor plans of the brewery. Repurposing and reusing original brewhouse materials provide further evidence of the building’s history while giving new life to old equipment.

Southerleigh Fine Food and Brewery, San Antonio / Clayton & Little

Outdoor seating lets the activity inside flow out into the adjoining graveled terrace that wraps building. A new outdoor oyster and beer bar offers refreshments to strolling crowds. Materials for the pavilion include antique pipe columns and pop-up steel windows, salvaged from Pearl’s own warehouses. The steel windows can be lowered to completely close the bar when not in operation. Pearl’s popular parks and outdoor courtyards surround Southerleigh and add to the energy of the revived building.

restaurant, San Antonio / Clayton & Little

Clayton & Little preserved the historic structure while breathing new life into its shell. Sights, sounds, and most importantly the smells of the Southerleigh Fine Food and Brewery now combine within the venue to create an exhilarating full-sensory experience.

Southerleigh Fine Food and Brewery, San Antonio / Clayton & Little

bar, San Antonio / Clayton & Little

lighting design, San Antonio / Clayton & Little

bar, San Antonio / Clayton & Little

Southerleigh Fine Food and Brewery, San Antonio / Clayton & Little

See More Images in Gallery

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Film Company Office Customization by Beijing Wuxiang Space Architecture Design Studio

The design breaks through the traditional functions of the space as unitary office and work place, and instead creates a dramatic space experience for filmmakers and customers.

Vista House Designed For A Young Family

Vista House is a family home recently completed by Dan Gayfer Design in Thornbury, Melbourne. Description by Dan Gayfer: A young Thornbury family, with a...

Carmel Highlands House / Studio Schicketanz

Geometric blocks of different scales and materials work seamlessly together in this Carmel Highlands house overlooking the Bay and Point Lobos.

Brackenbury House by Neil Dusheiko Architects

Neil Dusheiko Architects have redesigned Brackenbury House in London for a young family with children. Project description: We have completed a radical remodelling of a...

Courtyard House Designed for Relaxed Living and Outdoor Entertaining

Hidden behind the soaring private entrance, is a modern four-bedroom home designed for relaxed living and outdoor entertaining. The Courtyard House brings a sophisticated combination of modern living intertwined with texture, warmth, raw simplicity, and earthy luxuriance.

Dalarna House in Sweden by Dive Architects

The Dalarna house was specifically situated along a north to south axis so that the homeowners can have the morning sun at breakfast and, as the day goes on, enjoy the sunset from the master bedroom. The construction uses timber framing built on a concrete floor slab and is clad in pine treated with a traditional timber preservative.