Studio CaSA Proposes White Everywhere – The White Retreat, Sitges, Spain

Studio CaSA proposes white everywhere - The White Retreat, Sitges, Spain (1)

The renovation of this small apartment of 36 square meters, was realized exactly after the solution imagined by the customer. Located in Sitges, Spain, the apartment belongs to a French art historian, professor at the the Sorbonne University. He wanted a holiday apartment and turned to the architecture studio CaSA (Matteo Colombo and Andrea Serboli) in order to implement his ideas regarding the renovation of his property. The apartment – The White Retreat – located in a coastal city, very close to the beach, is completely introverted having view only to an interior yard. The lack of views is compensated by peace and light. The client imagined a quiet space, opened, furnished with a few carefully selected objects, works of contemporary art, several books and his records.

The White Retreat

The space is designed of three different blocks: the bathroom/kitchen block, the living/bedroom one and the third, external, the terrace. The last two are separated only by a large window, so that the interior and exterior are connected. The 11 square meters terrace is connected with the interior inclusively through a continuous white floor. The Quaderna table (Superstudio 1970), a piece our client desired to incorporate since the project started, inspired the tiles that clad bathroom/kitchen block. The white matt 3x3cm tiles reproduce the table’s grid and are the only texture allowed in the whole project. The owner wanted a completely white space. Inclusively the sink and taps have been selected to have the mat white color. A very low-budget has required simple and inexpensive solutions, resulting in a quiet place suitable for introspection and flooded with light. [Via Studio CaSA – photos by Roberto Ruiz]

interior design - The White Retreat, Sitges, Spain

interior design - The White Retreat, Spain

white bedroom - The White Retreat, Sitges, Spain

Bedroom - The White Retreat, Sitges, Spain

interiors - The White Retreat,

Bedroom -The White Retreat, Sitges, Spain

Studio CaSA -bedroom - The White Retreat

Studio CaSA proposes white everywhere

furniture kitchen - The White Retreat,

kitchen - The White Retreat, Sitges, Spain

shelves - The White Retreat, Sitges, Spain

kitchen shelves - The White Retreat, Sitges, Spain

bathroom - The White Retreat, Sitges, Spain

Studio CaSA - terrace - The White Retreat, Sitges, Spain

terrace - The White Retreat, Spain

project - The White Retreat, Sitges, Spain

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa Golgota by Floret – Oficina de Arquitectura

The extension of the Casa Golgota was made at a lower level, taking advantage of the terraces, using wood and concrete, clearly demarcating the addition and the original in chronological terms.

Multimedia Exhibition, Moments of History – The Time Corridor

Multimedia exhibition in the corridor between historical and new building of the National Museum in Prague. The corridor is a raw concrete shell connecting places, transferring information, and organizing people.

Exmo Hotel, Porto / Floret – Oficina de Arquitectura

The reconstitution of the timeline shows that, in fact, we are not facing a building, but two buildings that have evolved into a single building. The initial building may have been erected in the late 14th or 15th centuries.

Christian House Has a Large Facade that Allows Generous Shapes and Volumes

On the Eastern side of a rolling hill with views to Hamilton and the river beyond, the Christian house is fortunate to command a wider than normal frontage, enabling not only varied forms and volumes but a much more generous plan than most inner city houses.

Public Gallery and Cultural Space – GaP / ORA Studio

GaP / Gallery and Space is a new cultural space which aims to educate the public about art and to keep the interest in art alive in the town of Znojmo. GaP is run by the Art to Znojmo Association

Lopez Island Beach Cabin by Graham Baba Architects

Beginning with an outdated 1962 split-level beachfront house, the challenge for this remodel involved the transformation and recycling of the original 1960s split-level house into a home that’s connected to its location.