Residential ArchitectureHousesTree Top Residence / Belzberg Architects

Tree Top Residence / Belzberg Architects

Tree Top Residence, Belzberg Architects

Architects: Belzberg Architects
Project: Tree Top Residence
Principal: Hagy Belzberg
Project Manager: David Cheung
Project Team: Dan Rentsch, Jennifer Wu, Chris Sanford, Barry Gartin, Susan Nwankpa, Brock DeSmit, Christopher Arntzen, Glenn Ginter, Andrew Kim, Ashley Coon
Location: Los Angeles, California
Size: 1290.0 sqm
Photography: Bruce Damonte, Art Gray

The Tree Top Residence celebrates the site’s complex landscape, merging with it seamlessly and emerging from it atop the canopy of trees that surround it. Built along a natural ridgeline, the long and narrow plan of the three-story house mimics and inverts the angles of the site’s topography, creating dynamic vertical and horizontal relationships.

Tree Top Residence, Belzberg Architects 1

Vertically, an eccentrically-helical stair functions as a primary organizing element and a sculptural gesture upon entry into the house. On the ground floor, it acts as a threshold into the open plan; on the floor above, it separates the master suite and children’s quarter, while providing a light well to the basement. Horizontally, walls are used sparingly in favor of fluidly connected spaces. Movement and views between dining areas, kitchen, play and gathering spaces are uninterrupted, and floor-to-ceiling sliding glass doors blend the interior with the outside.

Tree Top Residence, Belzberg Architects 3

Hidden from the street, the Tree Top residence is insulated from its neighbors, but open to its site. Canted limestone louvers, and dense planting on the north facade shield the interior from the closest adjacency. Conversely, the rest of the building opens to the site with floor-to-ceiling glazing, relying on both the house’s generous distance from the property line, and the densely wooded valley below to create a natural screen. The design culminates in the master bedroom, which features full-height sliding doors at its cantilevered corner. The orchestration of this view, overlooking a dense canopy of trees, embodies the intent to offer respite from the city below.

Tree Top Residence, Belzberg Architects 4

Tree Top Residence, Belzberg Architects 5

Tree Top Residence, Belzberg Architects 14

Tree Top Residence, Belzberg Architects 6

Tree Top Residence, Belzberg Architects 7

Tree Top Residence, Belzberg Architects 8

Tree Top Residence, Belzberg Architects 9

Tree Top Residence, Belzberg Architects 10

Tree Top Residence, Belzberg Architects 11

Tree Top Residence, Belzberg Architects 12

Tree Top Residence, Belzberg Architects 13

Tree Top Residence, Belzberg Architects 15

Tree Top Residence, Belzberg Architects 16

Tree Top Residence, Belzberg Architects 17

Tree Top Residence, Belzberg Architects 18, plan

A’ Design Awards & Competition – Call for Entries

A' Design Award and Competition is the worlds' largest design competition awarding best designs, design concepts and products & services. The A' Design Competition is organized annually and participation is accepted worldwide.

Aperture House is a Ultra-Chic Modern Home with an Entire Back Wall of Glass

Aperture House is a beautiful home with an entire back wall of glass, fabulous Basalt natural stone floors, soaring wood beamed ceilings, a German Bulthaup kitchen with fabulous walnut cabinetry, a huge brushed stainless steel center island,

Axiom San Francisco Headquarters by BHDM Design & BCCI

BCCI partnered with Axiom, a leading provider of tech-enabled legal services, and their New York designers, BHDM Design, to provide architectural and general contractor services for their new San Francisco office.

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland

The brief for this addition was for concrete, timber inside and out and timber slats - with a contemporary aesthetic. The new contemporary extension is made up of two stacked rectangular boxes offset so that the upper cantilevers in two directions over the lower, which forms a bridge back to the existing house.

This Kaohsiung Family Apartment is A Boundless Space of Joy and Delectable Delights

Taiwanese office HAO Design has completed the interior of this modern Kaohsiung family apartment in Kaohsiung City for a family with two daughters.

Related Articles