Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

Residential Project in Singapore by Studio Wills

Project: Contemporary Tower-Like Bungalow
Architects: Studio Wills + Architects
Location: Singapore
Area: 1,072 sqm
Year 2019
Photographer: Finbarr Fallon
Drone Photo Credits: Yeo Kai Wen & Lim Wei Xian

Located in an exclusive residential enclave of 106 semi-detached houses and 3 bungalows in Singapore, the project was envisioned, in the Master Plan, as 1 of the 2 buildings that provide visual ‘break’ to a group of semi-detached houses strung together like a ‘necklace’.

Modern Bungalow in Singapore by Studio Wills

The bungalow is sited on a long and linear site, devoid of views. To avoid a wall-like structure, achieve a scale compatible with its smaller ‘neighbours’ and introduce courtyards for internal views, the permissible building volume was fragmented into smaller volumes of one-room depth.

Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

The smaller building volumes ensure that all the interior spaces receive light, ventilation and views and are autonomous and independent of each other. Equipped with a comfortable equation of communality and privacy, the massing and planning sync with the programme of a multi-generational home.

Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

The result is an architecture of prismatic, tower-like structures interspersed amongst courtyards and linked by a ‘connector’. The ‘towers’ constructed in concrete and finished in 2-tone sand colours and textures are akin to the surfaces and crevices of a rock. On the other hand, the ‘connector’ linking the ‘towers’ is black, sleek and contrasting.

Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

Moving within the interior of the bungalow, one experiences alternating qualities of solid and void, shade and light, indoors and outdoors with the surprise of secret gardens and courtyards nested amongst the ‘towers’.

Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

stairs, Bungalow in Singapore by Studio Wills

Contemporary Tower-Like Bungalow in Singapore by Studio Wills

Modern House in Singapore by Studio Wills

Residential Project in Singapore

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Art Collector’s Retreat, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

The Art Collector's Retreat is an interior and exterior renovation designed by Jill Rerucha of the Seattle-based Rerucha Studio. Originally designed by noted Pacific Northwest architect Paul Kirk in 1958, the residence is located in the Enatai neighborhood of Bellevue, Washington.

This Rural Cottage in Iceland Have Turf Roofs and Burnt Timber Cladding

A wooden construction on a concrete slab, the rural cottage is clad with burnt hardwood panelling on the outside, utilizing a method well-known in Japan, among other countries, to enhance the durability of the wood.

Industrial Space Transformed into a Habitable Loft for a Family of Three

The interior designers Carolina Luzon and Luis Ruiz transformed a 300 square meter industrial space in the heart of Barcelona to adapt it into...

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop

Iron Maiden House was designed for a family of five who wanted a home which celebrated the Sydney climate after returning from many years living in Hong Kong. The design delivers generous living and entertaining areas which flow to outdoor areas at ground level, while an elevated external corridor connects the children’s bedrooms which have outlook onto green spaces and the swimming pool.

Ogilvie House / Studio Atelier

The brief was to create a light, bright, and comfortable open plan home which was family friendly and great for entertaining whilst making the most of their 490sqm site.

Junction Shadow House in Toronto / Post Architecture

Junction Shadow House by Post Architecture is a semi-detached residential dwelling that began as a mirror-image of its attached neighbour. This house in the Junction...