Residential ArchitectureHousesColina House, Brazil / FGMF

Colina House, Brazil / FGMF

Colina House, Brazil / FGMF Project:Colina House
Architects: FGMF
Lead Architects: Fernando Forte, Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcondes Ferraz
Coordinators: Gabriel Mota, Juliana Cadó, Luciana Bacin
Interns: Aryane Diaz, Giovanna Custódio, Matheus Soares, Raquel Gregorio
Location: Porto Feliz, Brazil
Area: 810 m²
Year: 2019
Photo credits: Fran Parente
Text by FGMF

The FGMF office signs the architecture and interior design of Colina House, a residence located at Fazenda Boa Vista, in Porto Feliz, in the interior of São Paulo. The slight unevenness of the land was an essential inspiration for conceptualizing the project, designed in such a way that makes the most of the existing topography. The highlight is the creation of an extensive ramp that, inclined, merges with the ground, configuring an extensive garden over the house, mimicking the land from some external points of view.

Colina House, Brazil / FGMF The residence is part of a proposal of simple concepts. A perimeter organization, predominantly one-story, follows the peculiar shape of the land and its mandatory area left vacant, creating a semi-internal patio, lowered in relation to the street that guarantees privacy to the residents without losing the relationship with the external areas. The result is a format resembling the letter “c”, which allows visual contact with all the ground floor environments of the residence.

kitchen, FGMF

The architectural highlight is the walkway that comes from the land and rises, covering the external social area, opening into a flat concrete slab with access to the master suite. For the architects of the FGMF office, “the use of a ‘suspended garden’ accessible in a ramp, which covers the extensive program of the house, made it a space that is at the same time very integrated with each other and a little discreet from the external look, providing a dynamic of use that meets the wishes of the residents”.

Colina House, Brazil / FGMF The use of different closing materials helped to reinforce the sectioning of the environment of the house. The social and leisure area is glazed with the possibility of being fully opened, the guest wing has a wood treatment that when closed turns into a monolithic block under the slab, and the service areas are closed with hollow wood shutters.

dining room, FGMF There is only the main suite’s stronghold on the upper slab. The space has a closure that continues through the stairs with the opaque elements on the ground floor. The large openings work as an element that is either closed or completely opened for enjoying the view of the pool and the sand court during moments of leisure and rest.

living room, FGMF The project is also a minimal impact test on the land, which appears untouched when viewed from above. In addition to the garden, only the swimming pool, solarium, sand court, and some solar panels, responsible for keeping the residence energy self-sufficient, are visible from above. The large green roof provides thermal comfort and the extensive glass openings that allow cross ventilation help in the residence’s energy performance.

bedroom, FGMF The office also signs the interior design. A minimalist concept brings a mix of pieces created by national and international designers. The combination allows the spaces for informal moments and leisure to slightly more formal events.

Colina House, Brazil / FGMF

Colina House, Brazil / FGMF

Colina House, Brazil / FGMF Colina House, Brazil / FGMF

Colina House, Brazil / FGMF

Subscribe to our newsletter

BC Apartment in Tel Aviv / Studio Oshir Asaban

In the interior planning stage, emphasis was placed on a division in which the sea is present in all spaces of the BC apartment.

Addition and Renovation to an Edwardian Style House

The Malvern House is an addition and renovation to an existing Edwardian style house. The owners, whilst endeared by the houses period charm, desired a relaxed, contemporary family home to raise a young family.

Historic Family Home Complimented with Contemporary Extension

The client’s aim was to create a contemporary two storey extension to a historic family home, offering flexible spaces, whilst ensuring the addition fit sympathetically within its context.

Studio Interior Design from Sim-Plex Design Studio

How to make effective use of the part of the studio when it is idle? How to improve the inspiration environment and atmosphere for the long duration time of staying by employees due to the pandemic?

Open Workspace BigBek / SNKH Architectural Studio

Architects: SNKH Architectural Studio Project: Open Workspace BigBek Location: Yerevan, Armenia Area: 177 sqm Photography: Ani Avagyan, Sona Manukyan The office of Armenian software development company BigBek is located...

Recommended Stories