Hale House – A Lateral Apartment with Enviable Proportions for a Family

- Advertisement -

Hale House

Hale House is a project of renovation and modernization of a four-room apartment located in an old building in London. The interior architecture of the Hale House was completed by De Rosee Sa, an architecture and design practice in North Kensington, London.

Project description: Hale House is an elegant mansion block located south of Hyde Park. The brief was to transform this 2,700 sq.ft. lateral apartment into a four-bedroom family home while retain the atmosphere of period elegance.

Hale House 1

Our proposals stripped back the layers of surface materials stratified over time to reveal the original proportions, lift the ceilings back to their original height, and reinstate the flat’s generous proportions. Some beautiful original features were uncovered including timber stud walls with brickwork infill, lath and plaster, and signs of a secret staircase.

Hale House 2

Significant structural alterations were made to relocate the central hall that runs through the flat to improve symmetry between the living rooms and bedrooms. Openings to the ‘public’ rooms were made taller and more generous. Timber, stone and brass were used to complement the joinery design throughout the apartment. De Rosee Sa were also involved in the lighting scheme. Photography by De Rosee Sa

Hale House 3

Hale House 4

Hale House 5

Hale House 6

Hale House 7

Hale House 8

Hale House 9

Hale House 10

Hale House 11

Hale House 12

Hale House 12

Hale House 13

Hale House 14

Hale House 15

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Miner’s Cottages Restoration by Design Storey

The Miner’s Cottages are two c18th cottages located on the High Street in the Somerset village of Pensford, England. Formerly two cottages, they had been joined together in the 1950s to form a single residence.

Director’s Loft in Manhattan by SheltonMindel

In this loft residence, the shell of the space is articulated by the exposure of its limed brick enclosure and sprinklers and overhead utilities. All added partitions are articulated in a white lacquer panel system by differentiating vocabularies of old and new.

Wanaka Crib, a Holiday Home by Pac Studio

In a wood lined field, near Wanaka’s lake edge, the Wanaka Crib is composed of two gables and a chisel roof slipping past one another to make three enclosed courtyards. Each courtyard creates a specific relationship with the interior.

Cobalt Apartment in Cagliari by Mauro and Matteo Soddu

Cobalt apartment is located on the first floor of a historic building in the Castello district of Cagliari (Italy), at the highest point of...

Cottonwood House by Bernbaum – Magadini Architects

Cottonwood House is a single family house designed by Bernbaum-Magadini Architects. The house is located in Dallas, Texas, US. From the architect: A home for entertaining...

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

We have completed a radical new front of house space and studio theatre for the Grade I listed Bristol Old Vic, the oldest continuously working theatre in the English-speaking world

The Lookout at Broad Cove Marsh / Omar Gandhi Architect

The Lookout at Broad Cove Marsh is situated delicately along a narrow piece of land between a tree-lined country road and a dramatic ocean-side...

Sunnybrook Residence by Stocker Hoesterey Montenegro Architects

The Sunnybrook residence was designed for owners who requested a clean, uncluttered plan with warmth and texture as rich as their Texas history. Because of the deep site setback, the structure appears to be suspended in and above the gently sloping lawn, which glides under and through the house.

Stella House – optimal use of space by using a motorized movable wall

Stella house is a family home designed by Madrid-based PKMN Architectures. Description by PKMN Architectures: Stella is Colombian and her husband Michael, English. They live...

Holland Park Apartment – Remodelling of a Grade II Listed Building

This 1000sq ft Holland Park apartment was originally the second floor of one the white stuccoed villas. The conversion to flats meant that over time many alterations to the original layout had accrued.

Langlois-Lessard Residence / Chevalier Morales Architectes

Located in a flood zone along the shore of Lake Saint-Louis, the design of the Langlois-Lessard Residence is a direct response to the interrogations that where raised during the visit to the site.