Grey-Toned Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

Grey-Toned Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

Project: Grey-Toned Apartment / Blue Eye Project
Architects: Wei Yi International Design Associates
Location: Taipei, Taiwan
Lead Architects: Hsin Yuan Fang
Area 270.0 m2
Project Year 2018
Photography: HeyCheese, Xin-Ding Chen

This grey-toned apartment is a project in Zhuwei, Tam.sui (Taiwan) with a floor area of 270 m2. The condo faces the estuary of Tamsui River and sits against Mt. Datun. The neighboring mangrove forest is a precious wetlands reserve, while the Guandu Bridge forms a conspicuous landmark. With geographic and cultural advantages, the designer is able to adopt an artistic perspective as the core value of the project. The explorative artistic creation and structural artistry allow the spatial design to influence the vitality of the space through the changes of light and shadow. Within the spatial structures, there are two walls designed with the techniques of fissures and twists used in paper cutting. While the sunlight pours onto the floor and walls as time flows, the space exhibits diverse changes and tension of life.

living room, Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

In this space with such tension of life, the designer uses explorative artistic creation to instill more cultural elements into life. Blue Eye is inspired by the wetlands conservation; the work attempts to make people value and appreciate the preciousness of nature. Molding clay is used to create the undulating shapes resembling the geological features of wetland forests.

Grey-Toned Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

The creator uses multiple composition materials to picture the geological features and texture the builder could not see. “Blue” means ocean, and also implies the tears of the Earth. The work signifies the preciousness of nature; if we fail to protect it proactively, perhaps the next generation will only be able to learn about wetlands through data.

Grey-Toned Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

Structural artistry is also a focus of the spatial design. The linear and network-like structures are regularly and irregularly intertwined. The mass constructed by mesh networks allows display and storing of objects without complete isolation. The visual changes created by the intertwining of structures give the user a magical feeling when he/she moves within the space.

Grey-Toned Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

In the meantime, the entire grey area features an obvious yet congruous burgundy pendant light inspired by the local landmark, Guandu Bridge. The elegant lines of the steel panel undermine people’s knowledge about steel as a cold material. The stainless burgundy color faithfully presents the texture of the steel material. Whether it is a carefully crafted artwork or a functional lighting fixture all depends on the viewer’s state of mind.

Grey-Toned Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

The presentation of space mostly reflects the needs and mindset of the resident. In the Blue Eye project, the rustic characteristic of cement is used as the main feature for shaping the overall atmosphere, reflecting the resident’s pursuit of serenity. The art collection at the entrance is a hundred-year-old carpet from Uzbekistan. This hemp carpet, displaying the long traces of time, adds glory to the Taiwan cypress that once contributed greatly to Taiwan’s architecture.

kitchen / Wei Yi International Design Associates

Meanwhile, materials such as copper and iron appear subtly in the space, giving rich diversity to the serenity. The use of wood and stone also adds more smoothness and exquisiteness to the grey-toned apartment. The use of cement and water-resistant moiré coating in the master bathroom again silently shows the resident’s pursuit of pure tranquility in the living space.

kitchen, Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

The resident’s mindset determines where he/she lives. The pursuit of tranquility as well as exploration and expectations of the future environment may serve as the best interpretation of a Blue Eye resident’s state of mind.

Grey-Toned Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

Grey-Toned Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

bedroom / Wei Yi International Design Associates

bathroom, Apartment in Taipei / Wei Yi International Design Associates

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Calvin Street Loft: Conversion of a Run-Down Victorian Warehouse

Calvin Street Loft has implied the renovation and conversion, by Chris Dyson Architects, of a Victorian warehouse, situated on Calvin Street in Shoreditch, London. The original heritage and also the history of the old warehouse are discreetly emphasized, linked over time with the modern present ...

Reconstruction of a Countryside Homestead in South Bohemia

The original homestead consisted of two houses, a log cottage and a stone barn, forming an L-shape an set naturally in a remote meadow. To keep this balanced relation we decided to make minimum interventions on the exteriors, the main changes happen inside.

Collectors Cottage / Mark Szczerbicki Design Studio

Collectors Cottage is a renovation and extension of an existing character-filled bungalow. The design celebrates domesticity by providing a well-crafted backdrop for the owner’s quirky collection of artifacts, ceramics, instruments and household goods.

Apart-Hotel Svatý Vavřinec / OV-A Architectural Studio

OV-A Architectural Studio designed an apart-hotel - contemporary, sustainable, alpine architecture that offers more than just accommodation. Located in the mountain town and ski resort Pec pod Sněžkou, Czech Republic ...