Alexandre-de-Sève Town House: When Heritage and Contemporary Meet

Alexandre-de-Sève Town House: When Heritage and Contemporary Meet

Project: Alexandre-de-Sève Town House
Architects: Guillaume Lévesque Architect
Collaborating architect: Matisse Aubin Thuot
Structural engineer and general contractor: GENIEX
Mechanical / electrical engineer: Group Cémec Inc,
Landscape architect: L’espace paysage, Martine Boudreault
Location: Montréal, Quebec, Canada
Area: 310 m2
Status: Completed in 2020
Photo credit: Charles Lanteigne photo

In 2017, the townhouse owners contacted Montreal architect Guillaume Lévesque for a very unique renovation project. They wanted to transform an old 1880s duplex into a multi-unit and harmonize the original style of the building with a decidedly contemporary and uncluttered addition.

Alexandre-de-Sève Town House: When Heritage and Contemporary Meet

Restoration
Restoring a 19th-century house while retaining the heritage and creating a contemporary addition is quite a challenge.

Alexandre-de-Sève Town House: When Heritage and Contemporary Meet

The original 60m2 building has been fully restored and converted into two apartments: a two-floor 4 ½ and a 3 ½ on the second floor.

Alexandre-de-Sève Town House: When Heritage and Contemporary Meet

Both apartments have an open plan with abundant fenestration with large 3.65m high side windows carved into the brick wall. The attic has been completely covered with new slate tiles. The dormers and woodworking have been completely rebuilt.

terrace, Guillaume Lévesque Architect

Addition of a contemporary townhouse
A 180m2 contemporary addition on three levels was also built at the back of the building. The basement includes a double garage with concealed door and storage rooms. The living room on the ground floor opens through large sliding doors onto a 4m x 12m outdoor terrace. It covers the driveway to the garage in the basement and offers a magnificent space for a dining room and sunny outdoor living room. The second floor contains the master bedroom, two bathrooms, and a living room which can also be a guest bedroom.

Alexandre-de-Sève Town House: When Heritage and Contemporary Meet

The addition includes large openings providing all interior spaces with a considerable amount of natural light. A sober facing of black metal panels covers the contemporary addition and gives the whole a neat finish.

kitchen, Guillaume Lévesque Architect

Overcoming Constraints
The Ville-Marie borough required that the existing building be preserved and restored. A challenge that the team of architects, accompanied by tinsmith craftsmen, cabinet makers, and masons, has successfully taken up.

Alexandre-de-Sève Town House: When Heritage and Contemporary Meet

Citations
“I am very proud of the design work and site monitoring that we have accomplished at Alexandre-de-Sève town house. When I first visited the building with the clients, I knew it was going to be a great challenge. I immediately saw the potential of retaining the heritage of the existing building while adding a contemporary volume. This project would not exist today without the meticulous work of the contractor and craftsmen, engineers, team of architects, and landscape architect as well as the rigorous follow-up of clients.” – Guillaume Lévesque, architect.

kitchen, Guillaume Lévesque Architect

Alexandre-de-Sève Town House: When Heritage and Contemporary Meet

bedroom, Guillaume Lévesque Architect

bathroom, Guillaume Lévesque Architect

Alexandre-de-Sève Town House: When Heritage and Contemporary Meet

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Contemporary Victorian Five Bedroom Extended Terraced House in Shepherds Bush, London

The house has recently been extended to include a super sleek concrete inspired kitchen and dining space. A truly unique space – the floor, kitchen island, dining table, and seating is all constructed from almost seamless concrete.

Garage House in Lisbon / Fala Atelier

Portuguese studio Fala Atelier has completed the rehabilitation of a small windowless garage into a home for a young couple. Garage House is located...

The Meadow Home: Cedar-Clad Residence on a Hilly California Meadow

The design team for The Meadow Home was inspired by prominent views and beautiful slopes to build a structure on to the landscape to minimize its massing on the originally undeveloped site.