Residential ArchitectureHousesChristmas House, Northcote, Australia / Taouk Architects

Christmas House, Northcote, Australia / Taouk Architects

Christmas House, Northcote, Australia / Taouk Architects

Project: Christmas House
Architects: Taouk Architects
Location: Northcote, Victoria, Australia
Project size: 500 m2
Site size: 600 m2
Completion date: 2021
Building levels 2
Photo Credits: Emily Bartlett

The form was inspired by the sloping site and how we could create a bold point of difference on a site that sat far beneath the street level. We aimed to perch the building within the landscape, like a rock juxtaposed in nature and creating a monolithic street presence.

Christmas House, Northcote, Australia / Taouk Architects

It sits neatly into the sloping site, and the light base helps to blend with the landscape at street level, while the harshness of the upper level and textural element of the battens gives it an eye-catching point of difference.

living room, Taouk Architects

The battens are a big feature of the design and have also been incorporated in the interior. The play on dark lineal elements was a way of creating a world of shadows within the design as well as evoking the sense of ‘feel’ whilst walking through the home.

Christmas House, Northcote, Australia / Taouk Architects

This home frames the sky with large skylights and glazed ceilings, aiming to bring the user to moments of pause and reflection, centering them back to nature. There are a lot of moments in this home where the user encounters natural light and immediately feels the warmth of outside making the spaces quite enjoyable to be in.

kitchen, dining area, Taouk Architects

stairs, Taouk Architects

upper level, Taouk Architects

bathroom, Taouk Architects

shower, Taouk Architects

Christmas House, Northcote, Australia / Taouk Architects

Subscribe to our newsletter

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

We set out to create a flat - Birch & Clay Refugio - for a family of five that maximised flexibility of spaces and storage solutions and reflecting the family’s links with Barcelona.

Elegance Apartment by Sence Architects

A combination of homeliness and modern design solutions. Elegance Apartment is a new project from Sence Architects, created specifically for a young couple who loves traveling.

Experiencing The Zen Of Lifestyle / HAO Design

Experiencing the Zen of lifestyle starts from learning to appreciate the DNA of each type of material: the sense of time conveyed by tree rings, the brushstroke textures reflected in the coating materials or maybe the resilience shown by twisting steel.

Pier 55 is a New Park and Performance Space in the Hudson River

Heatherwick Studio is collaborating with the landscape architect Mathews Nielsen to design Pier 55, a new 2.4 acre public park and performance space in the Hudson...

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature

Built on the slope of Mount Shefford, the residence bridges an aerial view on one side and an ascending, rugged topography, populated by rocks and maples, on the other. The initial idea for this project was to merge with the mountain, to nestle into the terrain until it becomes one with the residence.

Recommended Stories