Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

Project: Eva Street House
Architecture: Elizabeth Baird Architecture & Design
Interior finish selections: Elizabeth Baird Architecture & Design in collaboration with Purveyor Design
Furniture: Purveyor Design
Built by SRD Builder
Landscape Architecture: Shademaker Studio
Location: Austin, Texas , United States
Completion date 2018
Photography: Cambria Harkey, Casey Dunn, Stephen Cunningham, Sidney Wilder
Text by Elizabeth Baird Architecture & Design

The original 1930 bungalow’s main value was its prime location near South Congress. Otherwise, the existing structure was dark and dated. The original structure’s living spaces were cut off from the backyard by the master bedroom and a utility room. Thus, it was stripped to the studs and a few slight but powerful changes were made to the interior walls to create a more livable floor plan. While the existing bedrooms stayed put, walls were arranged to create a more private entrance into both through a small hallway away from the front door. To take advantage of the steep pitch of the roof, a master suite was created out of the existing attic space. Two new large dormer windows bring light into the new second floor which also includes a small office space.

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

The relocation of the master suite allowed the living room to shift to the back of the house where 12 foot wide sliding glass doors allow views and access to the back deck and new outdoor seating. Attached to the back of the Eva Street House, a new dining space frames the outdoor entertaining space while opening onto the deck again with large sliding glass doors. An L-shaped bench encloses the open edges of the backyard to create a private urban enclave: It directs your focus to the house when sitting outside and looking back in. The existing openings between communal living spaces were widened to allow view corridors through the house and into the back yard, establishing a strong connection to the landscape. The kitchen and bathroom were both kept in their original locations to keep construction cost to a minimum.

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

New materials add a fresh edge to the existing dwelling while making the transition from the old structure to the new seamless. The original shiplap walls in the “conservatory” were updated and darkened using the Japanese Shou sugi ban technique. The black-and-white tile pattern in the breezeway to the dining room extension references the home’s original kitchen while breaking up the large expanses of wooden floor, as does the decorative wood pattern in the kitchen. Painted stairs reduce the cost while accenting the homeowner’s art collection and adding a fresh touch. The varied materials and colors, incorporating many styles and eras, draw not only from the clients tastes but also from the eclectic vibes of nearby South Congress.

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

kitchen, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

dining room, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

interior stairs, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

Eva Street House, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

bathroom, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

bedroom, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

outdoor, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

outdoor, fireplace, Major Remodel and Addition in Austin, Texas

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Geef House / Damilano Studio Architects

Geef House was born in a compromised context in the first outskirts of Sondrio (SO, Italy) within a lot that was used as a relax time place by employees of an electric company.

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space

Located in the St-Henri district of Montreal, this project involves the conversion of a duplex into a cottage for a young professional couple wishing to adapt the layout to their needs. The main challenge : to transform the small, dark and enclosed rooms of this 150-year-old home into a bright and fluid space.

Designpad Has Expanded and Modernized a Modest One Story House in San Francisco

The original home was a modest one story over garage, two bedroom, one bath home in the Noe Valley neighborhood of San Francisco. Similar to other homes in San Francisco, when built, a handful of other very similar homes were constructed adjacent to it, each slightly different than the next.

The Books House / Luigi Rosselli Architects

A Calligrapher handed three books to his wife, she placed them in a random stack on the table… “We want The Books House”… they said. The Architect understood that the books were not only a reference to a home he had previously designed named The Six Degrees of Separation, but also to the ledges and shelves of Sydney-Hawkesbury

Annis Road House – Redesign the Ground Floor by Scenario Architecture

The ground floor of this house has been redesigned by Scenario Architecture to be connected to light and garden. Annis Road House is located in London.

T Residence / Monovolume Architecture+Design

The T residence, a detached house located in Merano, consisting of a ground floor and a basement with garage. There were designed two buildings on different levels connected by internal stairs, to better adapt the house to the sloping terrain.